Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemi ‘yolunda’ yürütmedeki gücünü artıracak bir hamle daha yaparak, 35 sektör temsilcisi ve altı bakanın yer aldığı Ekonomi ve Dış Ticaret Konseyi kuruyor.
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, ekonomiden sorumlu tüm bakanlıkların yer alacağı konsey üç ayda bir toplanacak. Öte yandan konseyin kuruluş amacı da ülke sorunlarının takibi ve çözüm üretilmesi için strateji geliştirmek olacak.
Konseyin yapısı nasıl olacak?

Fotoğraf: DHA
İlk Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulması planlanan ‘Ekonomi ve Dış Ticaret Konseyi’nde 50 kişi olacak. Özel sektörü temsilen 35 ünlü isim, bakan ve bürokratlardan da 15 kişi yer alacak. Böylece konseyde reel sektör temsilcileri ağırlıkta olacak. ‘Ak Saray’ın konseyinin başkan ve yönetim kadrosu da, yine işadamları ve onların temsilcilerinden oluşacak.
İkinci halkada ise ekonomiyle doğrudan ilgili bakanlar bulunacak. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılarının yanısıra ekonomi ve dış ticaretle ilgili kararlar alan tüm bakanlar konseyin üyesi sayılacak.
Bakanlık temsilcilerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı, Erdoğan’ın sıklıkla faiz politikalarında topa tuttuğu Merkez Bankası başkanı, iki vali ve iki büyük şehrin belediye başkanı da dahil olacak.
Konsey ne işe yarayacak?
Cumhurbaşkanlığı makamının yürütme yetkisi olmadığı için konsey ‘şimdilik’ tavsiye niteliğinde kararlar alabilecek. Üç ayda bir toplanan konsey, reel sektörün talepleri, sorunları ve genel ekonominin planlanmasıyla ilgili kararlar alacak. Bu kararlar da üç aylık raporlara dönüştürülecek. Bu raporlardan yararlanıp yararlanmamak hükümete ‘kalacak’.
Başka konseyler de gelecek mi?
Makamında, olacağını ısrarla söyleyen Erdoğan, ekonomi konseyiyle de yetinmeyerek, dört ayrı konsey daha kuracak. Bu konseyler, adalet, enerji, eğitim ve temel hak ve özgürlükler başlıklarından oluşturulacak.