• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Bakanlığa göre Boğaziçi'nde yapılaşma tehlikesi de yok planı da

08/10/2021 11:58

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi’nin İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki yerleşkesinin yapılaşmaya açılmasının mümkün olmadığını bildirdi.

Fotoğraf: Facebook

Boğaziçi Üniversitesi, Hacıosman Bayırı ve yakın çevrelerinin doğal SİT alanı statüsü, 7 Eylül’de Resmi Gazete’de yayınlanan kararla değiştirilmişti.


Okulun arazisinin 217 bin metrekarelik alanı ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’, 205 bin metrekarelik alanı da ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olarak tescillenmişti.

Yerleşkenin yapılaşmaya açılma tehlikesi bulunduğunu belirten Boğaziçi Üniversitesi mezunları da dilekçe vererek kararın iptalini istemişti.

Özel kanunu var

Bakanlığın açıklamasında, üniversitenin bulunduğu alandaki SİT statüsünün korumacı bir yaklaşımla belirlendiği belirtilerek ‘Boğaziçi alanı’nın 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu kapsamındaki imar planı kararlarıyla korunduğu, bu alanda mevcut eski SİT statülerinin herhangi derecesinin bulunmadığı kaydedildi.

Bakanlık, yapılaşmanın bulunduğu yerlerin ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’, yapılaşma kısıtlaması getirilen alanların yanı sıra doğal yapısını kaybetmemiş veya az kaybetmiş olanların da ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olarak tescil edildiği ve koruma kararının güçlendirildiğini ifade etti.

‘Yapılaşmaya izin verecek düzenleme yok’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu alanda Boğaziçi Kanunu’na aykırı hiçbir uygulama ve faaliyetin gerçekleştirilmesi, yapılaşmaya açılması kesinlikle mümkün değildir. Ayrıca yapılan ekolojik temelli bilimsel çalışmalar kapsamında; alanda mevcut yapı ve yerleşimler dışındaki yapılaşmaya izin verecek bir düzenleme asla söz konusu değildir.

Söz konusu haberde Boğaziçi Üniversitesi’ndeki bir grubun yaptığı eylemler de hatırlatılarak ‘Boğaziçi Üniversitesi imara açılacak, turizm yapıları inşa edilecek’ şeklinde spekülatif başlıklar kullanılarak alanın imara açılacağını iddia etmek tamamen asılsızdır, yalandır. Kamuoyunu yanıltmaya yönelik kasıtlı, bilinçli ve art niyetli bir yaklaşımdır.

Sonuç olarak, Boğaziçi öngörünüm alanı ve sahil şeritlerinde koruma esasları ve yapılanma şartları, Boğaziçi Kanunu ve imar planı kapsamında belirlenmekte olup, bu alanlarda Boğaziçi Kanunu’na aykırı hiçbir uygulama ve faaliyetin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Ayrıca bakanlığımız bünyesinde Boğaziçi Üniversitesi arazisine yönelik herhangi bir planlama çalışması bulunmamaktadır.”

Boğaziçililerden üniversite arazisinin statü değişikliğine itiraz

Boğaziçi’ne yeni ‘operasyon’: Üniversite arazisi yapılaşmaya açılabilir

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Britanya başbakanının evindeki yangına kundaklama soruşturması: Bir tutuklama

Britanya Başbakanı Keir Starmer’ın başkent Londra’daki evindeki yangının ardından kundaklama şüphesiyle soruşturması başlattı. Bir kişi tutuklandı.

Yavaş'tan 'Lozan' vurgulu PKK açıklaması

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, PKK’nın silah bırakma ve fesih kararıyla ilgili “Türkiye Cumhuriyeti devleti süreci şeffaflıkla, hukuka ve anayasal düzenimize bağlı kalarak yürütmelidir” dedi.

Trump, Suudi Arabistan'da: 1 trilyon dolarlık yatırım çekme planı

ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu turunun ilk ayağı olan Suudi Arabistan’da. 79 yaşındaki siyasetçi ülkesine 1 trilyon dolarlık yatırım çekmeyi planlıyor.

Cari açık beklentiyi aştı: 4 milyar 87 milyon dolar

Cari açık martta 4 milyar 87 milyon dolarla piyasa beklentisi aştı.

Ticaret bakanlığı: Yılın ilk dört ayında 17 ilin ihracatı 1 milyar doların üstünde

Ticaret bakanlığı duyurdu. Türkiye’de ocak-nisan döneminde 17 ilin ihracatı 1 milyar doların üzerine çıktı.

Dolardan bir rekor daha
Erdoğan yine mutsuzmuş, MB başkanı topun ağzındaymış

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 751 gündür hapiste

YAZARLAR

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Füruzan'ın röportajlarındaki dil dikenleri

Mustafa Dağıstanlı

GÜNÜN 11’İ

Mehmet Metiner: İyi ki arşiv var

Akif Beki: Bahçeli'nin 'yapılacaklar' listesi 

Abbas Güçlü: Çin'in binlerce yıllık sembolü ejderhaydı şimdiyse panda

Servet Yıldırım: Türkiye'de konut talebi genelde krediyle desteklenen bir niteliğe sahip

Nevzat Evrim Önal: Bu ahmaklara göre işçi Erol 'AKP'liydi' ve olay da 'bir AKP'liyi başka AKP'lilerin yok etmesi'nden ibaretti

Esfender Korkmaz: Asgari ücret masasında işçi yok

Abdulkadir Selvi: PKK'nın silah bırakma kararı MİT tarafından sahada kontrol edilecek

Nevşin Mengü: Muhtemelen 'yeni anayasada yüzde 50 şartı da aranmasın, ilk turda en çok oyu kim alırsa seçilsin' denecek

Hasan Cemal: PKK'nın silahları gömme ve kendini feshetme kararını önemsiyorum

Taha Akyol: Öcalan belki de 'Meclis'e gelip DEM grubunda konuşma' yapabilecek…

Timur Soykan: Bugün Soma Katliamı'nın 11'inci yıldönümü

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×