Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, son dönemde Türk lirasının dolar karşısında hızla değer kaybetmesinin krize yol açmayacağını savunarak, yurttaşları döviz satmaya çağırdı.

Fotoğraf: Reuters
Bir aydır istikrarlı yükselişini sürdüren dolar, geçen hafta 3.40 seviyesinin de üzerine çıkmıştı. Buna Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararına yönelik verdiği artırım sinyali ve ülkedeki siyasi gerginliğin yol açtığı belirtilmişti.
‘Ekonominin temeli sağlam’
Ekonominin sağlam temellerde olduğunu savunan Elvan, 2008 ekonomik krizini hatırlatarak, “Bunlara hiçbir şekilde prim vermememiz gerekir. Türkiye ekonomisi sağlam temeller üzerine oturtulmuştur, bu konuda bir kaygı içerisinde olmasınlar. Hem Hükümetimiz, hem de Merkez Bankamız gereken her türlü önlemi alacaktır” dedi.
‘Algı operasyonu yapılmaya çalışıyor’
Türkiye’de giderek kötüleşen ekonomiyi Avrupa ve ABD’de ülkeyle ilgili yazılan yazılara bağlayan ve ‘algı operasyonu’ nitelemesini kullanan Elvan, “Türkiye aleyhine özellikle ekonomik anlamda da birtakım girişimler, bir algı operasyonu yapılmaya çalışılıyor, ama bunun başarılı olacağına ben inanmıyorum, kesinlikle başarılı olamayacaktır” diye konuştu.
‘Döviz alma eğilimi arttı, bu yanlış’
Yurttaşlardan endişeli olmamalarını isteyen Kalkınma Bakanı, “Buradan vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum, Türk Lirasına güvensinler, kendi ülkelerine güvensinler. Son günlerde vatandaşlarımızın piyasaya döviz satmadığını, tuttuğunu, daha çok işte döviz alma eğiliminin arttığını görüyoruz, bu tamamıyla yanlış. Vatandaşlarımız rahat bir şekilde dövizlerini satmasında hiçbir sakınca yok” dedi.