Okura not:
Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.
SGK başkanı emeklilerin uzun yaşaması (ömrün uzaması) ve EYT nedeniyle sosyal güvenlik sisteminin sıkıntıda olduğunu söyledi. SGK başkanının bu sözleri haklı olarak infial yarattı.
SGK başkanı SGK’nin asıl yapısal sorunlarına hiç değinmedi. İstihdam oranının düşüklüğünün, kayıtdışılığın ve düşük ücretlerin pirim gelirlerini düşürmesi konusuna ve Türkiye’de kamu katkısının Avrupa ülkelerine göre düşüklüğüne hiç değinmedi.
Raci bey, “Türkiye’de ortalama 20 yıl pirim ödeniyor. Avrupa ortalaması 40 yıl” derken Avrupa’da sosyal güvenliğe kamu katkısından, çalışma sürelerinden, ücretlerden, istihdam oranlarından söz etmedi. Bunları karşılaştırmadı. Oysa sosyal güvenlik istemi tek parametreyle açıklanamaz. Pek çok ekonomik ve sosyal parametre birlikte ele alınmazsa karşılaştırma hatalı olur.
Hatalı bir karşılaştırma ise kamuoyunda infiale yol açar. SGK başkanı sosyal güvenlik sisteminin sorunlarını EYT ve yaş meselesine indirgeyerek üzerini örtmeyi tercih etmiştir. Bu son derece dayanaksız bir yaklaşımdır. Gerçeklerin üzerini örtmek ve saptırmaktır. Dahası SGK başkanı EYT konusunda da gerçekleri çarpıtmaktadır.