Türkiye’nen köklü ayakkabı markaları Hotiç ve Yeşil Kundura’nın ardından Beta da borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle konkordato başvurusunda bulundu.
Konkordato, ödeme sıkıntısına düşen şirketin borç ödeme işinin mahkemenin atayacağı komiserler kurulunun inisiyatifine bırakılması anlamına geliyor.
Sıkıntının nedeni: Fabrikadaki yangın ve piyasa koşulları
Beta Ayakkabı ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı İkiışık’ın konkordato ilanıyla ile ilgili yaptığı açıklama şöyle: “Yarım asra yaklaşan tarihimizde Türkiye ekonomisine değer katmak ve ihracat ile de ülke ekonomisine fayda sağlamak için adımlar attık. Ancak son dönemde piyasalarda yaşanan TL’deki değer kaybı, nakit akışı sıkışıklığı, AVM’lerde kiralamaların döviz üzerinden yapılması gibi nedenlerle şirketimiz ödemelerinde kademeli olarak sıkıntı yaşamaya başladı. Geçtiğimiz aylarda hiç kamuoyuna aksettirmediğimiz fabrikamızda gerçekleşen yangın da tüm bu gelişmeler ile birlikte bizleri zor bir döneme soktu. Bir talihsizlik sonucu yaklaşık altı ay önce fabrikamızda gerçekleşen yangına karşın, bir ay içinde yeni makinalar satın alarak ve gerekli düzenlemeleri yaparak müşterilerimize hiç hissettirmeden yolumuza yeniden devam ettik. Fakat artık içinde bulunduğumuz süreç, ticari faaliyetlerimizi de etkiler hale geldi. Piyasa koşullarına uyum sağlamak adına, mevcut ödeme yapımızda sürdürülebilir değişikliklere gitmek, bazı tedbirler almak ve yasal süreçleri devreye koymak adına Yönetim Kurulu kararı ile yeniden yapılandırma sürecini başlatmış bulunmaktayız. Bu doğrultuda AVD Hukuk – Av. Fatih Dönmez ile birlikte gerçekleştirdiğimiz konkordato talebimiz gereğince, ilgili mahkemenin tedbir kararı aldığını açıklamak isteriz.”
Devlet desteği istedi
Yılmaz açıklamasının sonunda “Geçici süreli bu durumu devletimizin de desteği ile başarı ve el birliğiyle geride bırakacağımızı, tüm bu yaşananların ardından yolumuza her zamankinden daha güçlü devam edeceğimizi ve Türk perakende sektörünün milli bir değeri olarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceğimizi tüm kamuoyuna duyurmak isteriz” dedi.
50 mağazası 400 çalışanı var
Şirketin Türkiye’de toplam 400 çalışanı ve 50 mağazası bulunuyor. Şirket aynı zamanda Wall Street, Caterpillar, Geox, Arctica, Sebago ve Harley Davidson gibi dünyaca ünlü markaların da distribütörü konumunda.
Türkiye ayakkabıda sayılı ülkelerinden
Son dönemde kötü sinyaller vermeye başlayan ayakkabı sektöründe Türkiye dünyanın önde gelen ülkeleri arasında sayılıyor. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanvekili Hüseyin Çetin 2018 sonu için 1 milyar dolar ihracat beklediklerini açıklamıştı.
Sektörde toplamda 18 bin 500 mağaza ve yaklaşık 300 bin çalışan bulunuyor.