Başbakan Tayyip Erdoğan’ın miting alanına bakan evinin terasından ayakkabı kutusu göstermek, savcılık tarafından ‘ifade özgürlüğü’ olarak değerlendirilip kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.
Manisa’nın Akhisar ilçesinde yaşayan 47 yaşındaki Nurhan Gül, geçen 29 Aralık’ta Milli Egemenlik Meydanı’ndaki mitingde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında evinin terasından ayakkabı kutusu göstermişti. Bunun üzerine başbakanın yakın korumaları ve polisler tarafından evi basılarak ‘ayakkabı kutusu’ yla birlikte gözaltına alınmıştı.
Gül gözaltına alınma sürecini şöyle anlatmıştı: “O an teras katında bulunan boş bir ayakkabı kutusunu, hiçbir slogan atmadan kaldırıp, salladım. Önceden hazırlanmış bir eylem değildi. O an karar verilmiş bir şeydi. Aradan 15 dakika geçti, geçmedi, evimize sivil polisler geldi. ‘Mavi kazaklı, elindeki ayakkabı kutusunu gösteren hanım siz misin?’ diye sordular. Sakince ‘Evet, bendim’ deyince, kendileriyle polis merkezine gelmem gerektiğini söylediler.”
Nurhan Gül polis merkezindeki ifadesinde ise şunları söyledi: “Emekli maaşımın düşük olmasından dolayı ve bunun yolsuzluk ve hırsızlığın peşine düşülmektense savcının polisin peşine düşülmesinin sebep olduğunu düşündüğümden dolayı protesto ettim.”
Gül’ün eylemi gösteri ve ifade özgürlüğüne aykırı bir davranış değil
Hakkında soruşturma başlatılan Gül’ün ifadesine başvuruldu. Savcılık, Gül’ün ifadesi, mevcut deliller ve kamera görüntülerini dikkate alarak, eylemin gösteri ve ifade özgürlüğüne aykırı bir davranış olmadığı kanaatine vararak kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Kararda ayrıca, Gül’ün evine izinsiz girilerek arama yapılması nedeniyle ‘konut dokunulmazlığının ihlal edilmesi’ ve diğer iddialarla ilgili kamu görevlileri hakkında kadının şikayetiyle ilgili incelemenin ise sürdüğü belirtildi.