‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriyi imzalayan 1000’i aşkın akademisyen hakkında ‘Türklüğe hakaret’ suçlamasıyla soruşturma açılmasını değerlendiren Hrant Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, “Hrant Dink’in başına gelenleri hatırlatıyor. Gerçekten çok kaygılıyım” diye konuştu.
‘301 muhalifleri susturmak için kullanılıyor’
Zaman’a konuşan Çetin, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinin akademisyenlere yönelik yaptırımlarda bir kez daha ‘hortlatılması’nı tehlikeli bulduğunu kaydederek, “Bu suç sebebiyle Türkiye geçmişte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından mahkum edildi. TCK 301 çok tehlikeli bir madde, şahısları hedef gösteriyor” dedi.
‘Kaldırılması lazım’
Çetin, benzer bir sürece suikastla öldürülmeden önce gazeteci Hrant Dink’in de maruz bırakıldığını hatırlatarak, “Ne yazık ki 301 gibi maddeler konjonktürel durumlara göre muhalifleri susturmak için kullanılıyor. Uzun süredir işletilmiyordu ama bugün elverişli bir araç olarak yeniden gündeme getiriliyor. Bu haliyle de kullanılış biçimi hukuka aykırı. O nedenle bence 301’in tümüyle kaldırılması ve soruşturmanın konusu olmaktan çıkarılması lazım” diye konuştu.
Çetin, 301’inci maddenin bundan önce AİHM kararıyla ‘öngörülemez’ olarak nitelendirilip Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olarak değerlendirildiğinin altını çizdi.
‘Hrant’a yapılan tehdide çok benzer’
Akademisyenlere yönelik linç girişimlerine, medyanın da dahil olduğunun altını çizen Çetin, sözlerine şöyle devam etti: “Yanılmıyorsam akademisyenler kastedilerek ‘Hepiniz hedefimizdesiniz’ şeklinde bir açıklama yapılmış. Bu Hrant’a yapılan tehdide çok benzer bir tehdit, onun için okuyunca gerçekten çok kaygılandım.”
Akademisyenler kararlı: Barışı savunuyoruz, imzamızın arkasındayız
Kapısına çarpı atılan akademisyen: Ağlayacak durumdayım
Twitter da akademisyenlere sahip çıktı: #HocamaDokunma, o barış gelecek!
Darbe mağduru ‘1402’lik hocalar barış isteyen akademisyenlere sahip çıktı
Şimdi akademisyenler düşünsün: Muhtarlar da 1128 ismi kınadı
‘Cadı avı’ tam gaz: Bolu’da üç akademisyenin ev ve ofislerine baskın
Erdoğan’ın akademisyenlere öfkesi dinmiyor: Zalimler, alçaklar