Avrupa Parlamentosu (AP) AKP hükümetinin kıyasıya eleştirildiği Türkiye raporunu 94’e karşı 432 oyla kabul eti.
Son yıllarda Türkiye hakkında hazırlanmış en sert ifadeleri içeren raporda, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve ifade özgürlüğüne saygı duyulması çağrısı yapılırken, 7 Haziran seçimlerinden duyulan memnuniyet belirtildi.

Fotoğraf: Reuters
2014 İlerleme Raporu’nun taslak metni Türkiye raportörü Kati Piri tarafından hazırlanmış, ancak Piri’nin görece olumlu ifadeler içeren rapor taslağı, parlamenterlerden gelen değişiklik taleplerinin ardından eleştirilerle dolu bir metin haline gelmişti.
Değişiklik talepleri nedeniyle AP Genel Kurulu gündemine gelmesi geciken rapor, bugün oylandı. Rapor, 94’e karşı 432 parlamenterin oyuyla kabul edildi.
Rapordan öne çıkan bölümler şöyle:
* Yargının bağımsızlık, tarafsızlık ve yetkinliğinden endişe duyulduğu belirtilen raporda, Türk hükümetine basın özgürlüğünün garanti altına alınmasını öncelikli konu olarak belirlemesi gerektiği ifade edildi.
Raporda ayrıca, basın özgürlüğü ve görüş ayrılıklarına karşı atılan adımların Avrupa Birliği’nin (AB) temel haklarıyla çeliştiği ve ‘müzakere sürecinin ruhuyla çatıştığı‘ belirtildi.
* Sosyal medya ve internet sitelerine getirilen erişim engellerinin hatırlatıldığı raporda, gazetecilerin gözdağı verilerek baskı altına alındığına dikkat çekildi.
* Etkili reformların desteklenmesi için Avrupa Konseyi’ne adalet ve temek haklar alanında görüşmelerin başlaması çağrısı yapılan raporda, Ankara yönetiminin de yolsuzluklarla mücadele için uygun hukuki süreci işletilmesi için harekete geçilmesi gerektiğinin altı çizildi.
*Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik çalışmaların durdurulması gerektiği belirtilen raporda, gelecek süreçte atılacak adımlara Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de dahil edilmesi ya da bu iki ülkeyle iletişim halinde olunması gerektiği ifade edildi.
* Kıbrıs’ta Rum ve Türk liderlerin Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde müzakerelere yeniden başlaması gerektiğine dikkat çekilen raporda, Türkiye’nin adadaki askerlerini çekmesinin gerekliliği belirtildi.
İlerleme Raporu’nda, Türkiye’ye askerlerini BM kontrolündeki Maraş’a nakletme, Rum yönetimine de Mağusa Limanı’nı açması için çağrı yapıldı.
7 Haziran seçimleri
Raporda pazar günü gerçekleştirilen parlamento seçimlerine de yer verildi.
7 Haziran seçimlerinin ‘Türk demokrasisinin esnekliği ve Türkiye halkınının demokratik ruhu‘nu gösterdiği ifade edilen raporda, ‘Türkiye’nin çeşitliliğini yansıtan ülke tarihinin en kapsayıcı ve temsil düzeyi en yüksek‘ parlamentosundan memnuniyet duyulduğu kaydedildi.
İstikrarlı ve kapsayıcı bir hükümetin kurulması için tüm siyasi partilere birlikte çalışma çağrısı yapılan AP raporunda, kurulacak yeni hükümetin demokratikleşme sürecini canlandırması ve AB ile diyalog sürecini yeniden kurması gerektiği belirtildi.
Raporu değerlendiren Kati Piri de 7 Haziran seçimlerinden çıkan sonucun Türkiyeli seçmenlerin değişim isteğini gösterdiğini belirterek, “Bizim de tepkimiz kapıları kapamamak olmalı” ifadelerini kullandı.