Avrupa Parlamentosu, kadına yönelik şiddete önlem almayı amaçlayan ‘İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanması çağrısını içeren karar tasarısını 91’e karşı 500 ‘Evet’ oyuyla kabul etti.

DW Türkçe’nin haberine göre karar metninde “Parlamento olarak İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik sözleşmeyi kasıtlı olarak çarpıtan ve içeriği hakkında gerçek dışı tasvirlere dayanan her türlü saldırı ve kampanyayı kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.
Söz konusu sözleşmeyi imzalayan ülkeler kadınlar ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddet ile her türlü aile içi şiddeti suç olarak kabul etmeyi ve buna uygun şekilde cezalandırmayı taahhüt ediyor.
2011’den bu yana İstanbul Sözleşmesi
Türkiye, Mayıs 2011’de Avrupa Konseyi ülkelerince İstanbul’da imzaya açıldığı için bu adı taşıyan Sözleşme’yi Kasım 2011’de Meclis’te onaylamıştı. Sözleşmeye, 2014’e kadar Türkiye, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Danimarka, İtalya, Karadağ, Portekiz, Sırbistan ve Andorra, Fransa ve İsveç imza atıp yürürlüğe sokmuştu.
Almanya’da ise 2017’de Federal Meclis ve Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi tarafından onaylanan sözleşme, 2018’de yürürlüğe girmişti.
Tam adı ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olan İstanbul Sözleşmesi, Türkiye tarafından 2011’de imzalandı. 2012’de de Resmi Gazete’de yayınlandı. Aynı yıl 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ yürürlüğe sokuldu.
2014’te devreye giren sözleşme Türkiye için önemli ve öncü bir adımdı.
Avrupa Birliği ise İstanbul Sözleşmesi’ni 2017’de imzalamıştı.
Evrensel’in haberine göre sözleşmeyi imzalayan, ancak henüz parlamentolarında onaylamayan Slovakya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Çekya, Bulgaristan ve Britanya’ya da onaylama çağrısı yapıldı.
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu’na da, kadına karşı şiddetle mücadeleyi öncelik haline getirme önerisinde bulundu.