Britanya’da parlamento, Başbakan Theresa May’in Avrupa Birliği’yle (AB) vardığı Brexit anlaşmasını 202 ‘Evet’ oyuna karşılık 432 ‘Hayır’ oyuyla reddetti.

Dünyanın beşinci büyük ekonomisi Britanya 23 Haziran 2016’daki referandumla AB’den ayrılma kararı almıştı. Anlaşmaya göre 29 Mart’taki ayrılıktan sonra 2021 yılına kadar ‘geçiş süreci’ yaşanacaktı.
Britanya’da parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nın kararıyla ülke anlaşmasız Brexit’le karşı karşıya kalabilir.
BBC Türkçe’nin haberine göre Avam Kamarası daha önce anlaşmanın reddedilmesi durumunda hükümete üç gün içinde bir B planıyla gelme zorunluluğu getirmişti.
Brexit ve Britanya hükümetinin geleceğiyle ilgili ise farklı senaryolar var.
Seçeneklerden biri parlamentoda bir güven oylaması yapılarak hükümetin düşürülmesi.
Oylama öncesinde konuşan ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, anlaşmanın reddedilmesi durumunda en doğru tercihin erken seçime gidilmesi olduğunu söyledi.
Başbakan May ise erken seçimin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyleyerek öneriye karşı çıkıyor.
Bir diğer seçenek ise AB’den anlaşma olmadan ayrılmak. Fakat bu da parlamentonun çoğunun desteğini alan bir seçenek değil.
Hükümetin AB’ye müzakereleri uzatmak için başvurması da bir diğer ihtimal. Ancak Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Mümkün olan tek anlaşma bu” diye konuşmuştu.
Son ihtimal ise Brexit hakkında tekrardan referandum yapmak. Fakat referandumda halka hangi iki seçeneğin sorulabileceği konusunda bir uzlaşma bulunmuyor.