Microsoft’a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike’in sistemlerindeki aksaklık sonrası dünya çapında işletmeleri etkileyen büyük bir kesinti yaşandı.
Dünya genelinde ABD merkezli hava yolu şirketleri başta olmak üzere şirketler, havalimanları, bankalar, bazı medya kuruluşları ve Londra Borsası’nda CrowdStrike sistemlerindeki sorun nedeniyle teknik aksaklık yaşandığı bildirildi.
CrowdStrike, dünya çapında yaşanan teknik aksaklıklara neden olan sorunu tespit ettiklerini ve kullanıcılara sorunun çözümü için “geçici” bir çözüm geliştirdiklerini duyurdu.
Uzun süreden beri güneşteki patlamaların enerji ve haberleşmeyi durduracağı, elektriklerin kesileceği gibi haberler küresel medya üzerinden yayınlanıyordu. Kimileri, kesintilerin 2024’ün ortasında yaşanacağı kehanetinde bulunuyordu. Fakat sorunun güneşten değil, siber güvenlik sağlayan yazılımdan kaynaklandığı anlaşıldı.
2013’te dijital kıyamet yaşanmayınca 2024’ün ortasından söz edilmeye başlandı. Sonunda dijital kıyametin provası yapılmış olsa gerek ki sadece CrowdStrike’in yazılım sistemini kullanan bütün sistemler durdu. Tabii dünyanın önemli merkezlerinde iletişim durunca, bundan bütün dünya etkileniyor.
Kısacası Güneş’in bir suçu yok; insanların, kurduğu sistemi korumak için geliştirilen yazılım dünyanın dönüşünü değil ama insanların iletişimi durdurmuş oldu!
Bir çeşit dijital kıyamet provası da denilebilir…