Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Kadınlar herkesin içinde kahkaha atmamalı” sözlerine dış basında da tepki toplamaya devam ediyor. Danimarka basını Arınç’ın sözlerini ‘gülünç‘ olarak nitelerken İspanyol basını da Arınç’ı ‘Başbakan Tayyip Erdoğan’ın düşüncelerini dışa vuran sözcü’ olarak tanıttı. İngiliz basınında da konu hayli gündeme geldi.
‘Türk bakan, kadınlar yüksek sesle gülmemeli dedi‘ manşetinin göze çarptığı Danimarka basınında Arınç için şu ifadeler kullanıldı: “Başbakan Tayyip Erdoğan hükümetinin en çok söz sahibi üyelerinden biri olan Bülent Arınç’ın kadınlar yüksek sesle gülmemeli sözleri toplumda nefret ve öfke yarattı. Bu gülünç sözleri sarf eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kadınların gülmelerini modern toplumun çürümesi olarak yorumladı.”
Arınç İngilizlere de kahkaha attırdı!
Al Arabiya da Arınç’ın sözlerini kahkahalarla aktardı
‘Hükümetin kadın politikasını ortaya koyuyor’
Arınç’ın toplumdan büyük tepki aldığını dile getiren Danimarka basını “Türk bakan kadınların terbiyeli yetişmesi konusunda sınır koymadı. Uyuşturucudan, hayat kadınlığına her konuya değindi” diye yazdı.
İspanya’nın El Mundo gazetesiyse ‘Türk hükümetine karşı kadın kahkahaları‘ başlıklı haberinde Arınç’ın sözlerinin hükümetin kadınlara karşı yürüttüğü siyaseti gösterdiği vurgulandı.
‘İran’daki molla rejimi gibi’
El Mundo, “Türkiye’deki ailelerin kaç çocuk yapması gerektiğine bile karışan bir başbakanın, yardımcısı Arınç tarafından ‘kadınların yüksek sesle gülmemesi gerekir’ sözlerinin normal karşılanması gerekir” diye yazdı.
İspanya’da sosyal medya kullanıcıları tarafından da sert bir şekilde eleştirilen Arınç’ın sözleri için ‘İran’daki molla rejimi‘ benzetmesi yapıldı.
‘Türk Başbakan Yardımcısı’ndan acayip tavsiye’
Fransız Le Figaro, sosyal medyadaki tepkilere hayli yer verdiği haberinde Arınç’ın bu çıkışının aynı zamanda siyasi bir yankısının olduğunu yazdı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığını hatırlatan gazete Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Twitter’daki ‘kadınlarımızın gülmesine herşeyden çok ihtiyacımız var’ mesajına değindi.
Le Figaro haberini, “2013 yazından beri Türkler Erdoğan rejimindeki ‘islamcı’ ve ‘otoriter’ sapmayı kitlesel olarak protesto etmişlerdi” diyerek bitirdi.
‘Çocuk gelinler, töre cinayetleri, aile içi şiddet endişeleri artırıyor’
İngiltere’nin saygın gazetelerinden Independent da konuya yer verdi. Gazete, Türkiye’nin komşularına kıyasla kadın hakları konusunda tarihinden bu yana daha fazla ilerleme göstermesine karşın son değişimler, maaşlar arasındaki uçurumlar, çocuk gelinler, töre cinayetleri, aile içi şiddet gibi devam eden sorunların ülkeyi geriye götürdüğüne dair endişeleri yarattığını aktardı.
Independent, bu yılın başında Türkiye’nin Twitter ve YouTube’u engelleyerek uluslararası eleştrilere maruz kaldığını da hatırlattı.
Times, ‘Bu bir şaka değil’ dedi
İngiliz Times gazetesi haberi, ‘Bu bir şaka değil: Türk Başbakan Yardımcısı kadınlara kahkaha atmamasını söylüyor’ başlığı ile verdi.
Gazete, Bülent Arınç’ın kadınların herkesin için kahkaha atması nedeniyle azarlanmasının Türkiye’de öfkeye neden olduğunu aktardı. Times ayrıca, Türk kadınlarının Arınç’ın bu yorumlarına sosyal medya sitelerinde kahkaha atarak yanıt verdiklerini yazdı.
‘Türk Başbakan Yardımcısı kadınları kahkaha atmasın diyor’
‘Türk Başbakan Yardımcısı kadınları kahkaha atmasın diyor’ başlığını kullandığı haberinde Arınç’ın Türk medyası ve interneti de hedef aldığını yazan Guardian, Başbakan Erdoğan’ın AKP’sinin Türkiye’nin Atatürk’ünün kurduğu din ve devlet işlerini ciddi bir şekilde ayıran laik cumhuriyetin yapısını kemirmekle suçlandığı yorumunu yaptı.
BBC kadınların kahkahalarına yer verdi
İngiliz yayın kuruluşu BBC ise sosyal medyada çok konuşulan konuları ele aldığı BBC Trending sayfasında, ‘Türkiye’de kadınlar kahkaha atıyor’ başlıklı bir yazı yayınladı.
Türkiye’deki kadınların sosyal paylaşım sitelerinde kahkaha atarken çekilmiş fotoğraflarına yer veren BBC, Bülent Arınç’ın yorumlarının sosyal medyada kadınlardan büyük tepki topladığını, Türkiye’de bir çok kişinin hükümetin kadınların kamusal alanda kahkaha atması yerine tecavüz, aile içi şiddet, çocuk yaşta evlilik gibi konulara eğilmesi gerektiğini düşündüğünü yazdı.
İhsanoğlu’nun tweeti de yer buldu
Daily Telegraph gazetesi de haberinde ‘Türk Başbakan Yardımcısı Arınç, Ramazan Bayramı’nda yaptığı konuşmada, kadınların toplum içinde kahkaha atmamaları ve gereksiz konuları telefonda konuşmamaları gerektiğini söyledi’ diye yazdı.
Gazete, Arınç’ın açıklamalarına Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Twitter hesabından ‘kadınlarımızın gülmesine ve herkesin şen kahkalarının duyulmasına ülkemizin her şeyden daha fazla ihtiyacı vardı’ sözleri ile karşılık verdiğini aktardı.