Eğitim Reformu Girişimi’ne (ERG) göre her dört öğrenciden biri hayatından memnun değil.

Fotoğraf: DHA (Arşiv)
Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre ERG’nin hazırladığı Eğitim İzleme Raporu açıklandı.
Raporda çocuğun ‘iyi olma’ halinin artırmak için daha fazla büttçe ayrılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edilerek özel okullar için ödenen teşviğin ‘kamu kaynaklarının eşitlikçi ilkesiyle çeliştiği’ kaydedildi.
Raporda zayıf karne ve okullar arasınadaki eşitsizliğin giderilmesi için öğretmenlerle ilgili reforma gidilmesi gerektiği vurgulanırken bazı istatistikler de yer aldı.
Buna göre her 538 öğrenciye bir psikolojik danışman düşüyor. Raporda bu sayının artması gerektiği kaydedilirken, öğrencilerin 28,6’sının 0 ile 10 arasındaki yaşam memnuniyeti ölçeğinde 0 ile 4 arasını seçtiği anlatıldı.
Bu da öğrencilerin hayatlarından memnun olmadığını gösteriyor.
Raporda 6-18 yaşlarındaki 900 bin çocuğun işçi olduğu, bunlardan da yüzde 44’ünün mevsimlik tarım işinde çalıştığı bilgisi verildi.
Tarım işçilerinin okul erişimi olmadığı, kayıtlı mevsimlik tarım işçisi çocukların birçoğunun da okula düzenli devam edemediği aktarıldı.
Din dersine eleştiri
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu tutulmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etmeye devam ettiğine dikkat çeliken raporda şunlar kaydedildi: “Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, tarafsızlık, nesnellik, çoğulculuk ilkelerini temel alan ‘dinler hakkında eğitim’ yerine, belirli bir dinin inanç esaslarını ve ibadetlerini benimsetmeyi amaçlayan ‘din eğitimi’ unsurları içeriyor. Güncellenen öğretim programlarında da aynı durum gözlemlenmeye devam ediyor. Programlarda, Sünni İslam bakış açısıyla din ve ahlak anlayışı aktarılıyor.”