İçkiye bağımlı kişilerin, sosyal ortamlarda reddedilme duyarlılığının ortalamanın üstünde seyrettiği saptandı.

Anadolu Ajansı’nın Psy Post’tan aktardığı habere göre Belçikalı araştırmacılar, ‘reddedilme beklentisi, algısı ve tepkisinde orantısızlık’ olarak tanımlanan ‘reddedilme duyarlılığı’ ile içki bağımlılığı (tıptaki ismiyle alkol kullanım bozukluğu) arasındaki ilişkiyi inceledi.
Bu kapsamda, alkol kullanım bozukluğu teşhisi konmuş ve en az 10 gündür içmemiş 105 hasta ile 73 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu ‘yetişkin reddedilme duyarlılığı anketi’ni yanıtladı.
Reddedilme duyarlılığını ‘endişeli beklenti’ ve ‘reddedilme beklentisi’ olarak ikiye ayıran anketin yanı sıra, katılımcılara sosyal anksiyete bozukluğu, depresyon ve kişilerarası iletişim üzerine testler de uygulandı.
İlk gruptakilerin ‘endişeli beklenti’ düzeyi ortalamanın üstünde çıktı. Diğer yandan bu kişilerde ‘reddedilme beklentisi’nin ortalama düzeyde seyrettiğini gözlemledi.
Birlikte ele alındığında anket sonuçları, ilk gruptakilerin sosyal etkileşimlerde reddedilme duyarlılığının, ortalamanın üstünde seyrettiğini ortaya koydu.
Araştırmanın sonuçları, ‘Journal of Psychiatric Research’ dergisinde yayınlandı.