Türkiye’de son dönemdeki doğa katliamlarının ardındaki kurum olarak görülen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararıyla Ankara’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ait tarihi Şap Enstitüsü’nün de bulunduğu 120 bin metrekarelik alanda imar değişikliğine gidilerek yüzlerce ağacın kesiminin önü açıldı.
Orman Bakanlığı için ağaç kesilecek
Hürriyet’ten Deniz Gürel’in haberine göre, imar değişikliğine gidilen araziye artık 30 bin metrekare yerine 300 bin metrekare inşaat yapılabilecek.
Tartışmalı imar planı değişikliğinin perde arkası şöyle:
Atatürk Orman Çiftliği içinde hizmet vermekte olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nün mevcut arazisi, Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’ne tahsis edilince bakanlık için yeni yer arayışına girildi.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na ait arazi el değiştirerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na tahsis edildi.
Ankara’nın en işlek ana arteri Eskişehir Yolu üzerinde ODTÜ’nün hemen karşısında binlerce yetişkin ağacın yanı sıra Şap Enstitüsü’nün de bulunduğu arazide 0.25 olan inşaat yapma hakkı 10 kat artırılarak 2.5’a çıkarıldı.
Üstelik bu kararı da Türkiye’de doğal hayatın korunmasından sorumlu en yüksek resmi kurum Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na yer tahsisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aldı.
Kararla birlikte, ormanlık alan içinde 30 bin metrekare inşaat izni bir anda 300 bin metrekareye çıkarılmış oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar planını 7 Temmuz’da Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne göndererek görüş istedi.
Belediye ise imar planında esas jeolojik etüt raporu olmadığı, gerekli görüşlerin alınmadığı için çelişkilerin yer aldığını belirtti.
Çekincelere rağmen onay
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu çekinceleri dikkate almayarak imar değişikliği talebini oylanmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisi’ne havale etti.
Belediye Meclisi de bakanlıktan gelen bu talebi, CHP, MHP ve BBP’li meclis üyelerinin ret oylarına rağmen 14 Ağustos’ta oy çokluğuyla onayladı.
Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Üyesi BBP’li İbrahim Uyar, çekincelere rağmen onaylanan karara tepki gösterdi.
Uyar, “Kamu için yapılan imar değişikliğine sözümüz yok, ama yer seçimi yanlış. Ağaç katliamını kaçınılmaz kılıyor. Şehrin dışı tercih edilse daha doğru olur. Bu karar hayata geçirilirse hem yüzlerce yetişkin ağaç kesilecek hem de kente trafik yükü oluşturacak. Bakanlık kararını yeniden gözden geçirmeli” diye tepki gösterdi.