Alman silah devi: Hükümetimiz Altay tankı üretmemize onay vermiyor

 

Alman silah üreticisi Rheinmetall’ın CEO’su Armin Papperger Türkiye’de tank üretme projesine politik sorunlar nedeniyle  hükümetten onay alınamadığını açıkladı.

Fotoğraf: DHA

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Papperger şunları söyledi: “TSK’ya ait ‘Leopard’ tanklarının modernizasyonu, Türkiye’de tasarım halindeki Altay tankının BMC firmasıyla birlikte üretimi, ortak uçak mühimmatı üretimi gibi çok sayıda projemiz  için onay alamıyoruz. Türkiye ile ilişkiler düzelmedikçe, Alman hükümetinden silah ihracatına yeni onay çıkması zor.” 

BMC firması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakın işadamı Ethem Sancak’a ait.

Karar 2018’de alınacak

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın 7 milyar avroluk milli tank projesi ‘Altay’ın, 100 ile 200 tanklık ilk bölümünün ihalesini Rheinmetall ile Türk kamyon ve otobüs üreticisi BMC firmasının 2016 yılında Ankara’da ortaklaşa kurdukları RBSS’nin alması söz konusuydu.

Rheinmetall, RBSS’nin hisselerinin yüzde 40’ına sahip. Siparişle ilgili nihai kararın 2018’de alınması bekleniyor.

350 Leopard modernize edilecek

Papperger ilk adımda modernize edilecek Leopard tankı sayısının ise 40 olduğunu belirtti. Türkiye’de halihazırda 350’si Leopard 2 tipi olmak üzere 1300’ün üzerinde Alman yapımı tank bulunuyor.

Almanya’ya alternatif olabilir: İngiltere’den Türkiye’ye askeri işbirliği teklifi

Almanya’nın silah satmama kararına Ankara’dan tepkiler: Çaresiz değiliz

Merkel, Türkiye’ye silah satışının tamamen yasaklanmasına karşı

Almanya’dan yeni ‘önlem’: Türkiye’ye silah satışı askıya alındı