Alman bakandan Türkiyeli muhaliflere 'davet': İltica talebinde bulunabilirler

 

Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Türkiye’de çok sayıda milletvekili, bilim insanı ve gazetecinin tutuklandığını hatırlatarak Türkiyeli muhaliflere, Alman iltica yasasını işaret etti.

michael-roth
Fotoğraf: Reuters

Deutche Welle’nin haberine göre Alman hükümetinin Türkiye’deki muhaliflerle dayanışma içinde olduğunu belirten Roth, “Almanya dünyaya açık bir ülke ve prensipte siyasi olarak takibata uğrayan herkese açık. Almanya’ya iltica başvurusunda bulunabilirler. Bu durum sadece gazeteciler için geçerli değil. İltica hukuku bunun için var” diye konuştu.

‘Müzakerelerin kesilmesine karşıyım’

AB’nin Türkiye’yle ilgili İlerleme Raporu’nun olumsuz olacağını belirten Alman bakan, “Avrupa Komisyonu gayet gerçekçi, açık ve eleştirel bir biçimde Türkiye’de neyin kötü gittiği ya da işlemediğinin bilançosunun çıkaracaktır. Ve ne yazık ki bunlar Türkiye’de çok fazla” ifadesini kullandı.

Roth, buna karşın Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesilmesine karşı olduğunu söyleyerek, “Böyle bir adım Batı’ya yönelmiş Türkiye’yi yalnız bırakmak olur” diyerek sözlerini noktaladı.

AP Başkanı’ndan Erdoğan’a ‘demokrasi’ çağrısı: Yolunuzdan dönün

İtalya başbakanına göre gazetecileri ve vekilleri tutuklayan Türkiye, AB’ye giremez

Lüksemburg’a göre Türkiye’deki uygulamalar ‘Nazi yöntemi’

AB, bu kez İlerleme Raporu’nda Türkiye’yi ‘yerden yere vurdu’