Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yönetmelik değişikliğiyle, 200’den az nüfuslu yurtlarda otomatik yangın söndürme sistemi zorunluluğunu kaldırdı.

Fotoğraf: DHA
Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre MEB, özel yurtlara ilişkin yönetmelikte değişikliğe gitti.
Bakanlık, yangın ikaz amacıyla duman ve ısıya duyarlı, gaz kaçaklarını algılayan sensörler ve alarm sistemi bulundurulması gereken yurtlarda, otomatik söndürme sistemlerinin bulundurma zorunluluğuna ilişkin öğrenci sayısı sınırını 100’den yüzden 200’e çıkarttı.
Artık öğrenci sayısı 200’e kadar olan yurtlarda yangın söndürme sistemi bulunmasa da denetime tabi olmayacak. Yönetmeliğe ayrıca yurtların akaryakıt istasyonları, yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin üretildiği veya depolandığı yerler arasında en az yüz metre mesafe bulunması zorunluluğu eklendi.
Adana’nın Aladağ ilçesindeki Süleymancıların yurdunda çıkan yangında 11 çocuk ve 18 yaşında bir eğitmen hayatını kaybetmişti. O yangını engelleyebilecek bir sistem de yoktu.
Yönetmelikle ‘FETÖ iltikası’ gerekçesiyle gerekçesiyle kapatılan yurtların da kamu yararına çalışan derneklere devredilmesinin önü açıldı.
Lisans şartı artık yok
Bakanlık ayrıca “Müdür yardımcılarının lisans mezunu olması zorunludur” şartını kaldırdı. Ayrıca değişiklikle üniversite mezunu olma şartı kaldırılan müdür yardımcılarına belletici olarak yurtlarda görev yapmalarının da önü açıldı.