AKP, seçmenin partideki değişiklikler ilgili düşüncelerini ve oy tercihini saptamaya çalışıyor.

Fotoğraf: Reuters
Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın’ın kulis haberine göre Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a ulaşan son kamuoyu araştırmalarında, ‘belediye başkanlarının istifa ettirilmesi, OHAL’in uzatılması, müftü nikahı ve ekonominin durumu’na uzanan bir yelpazede görülen olumsuz sonuçlar, parti içinde ‘kaygı verici’ bulunuyor.
Parti içinde öne çıkan değerlendirmeler şöyle:
Ekonomi: Ekim ayı sonunda yaptırılan kamuoyu anketlerine göre Türkiye’nin ‘en önemli sorunları’ kategorisinde, ekonomi başı çekiyor. Yurttaşların ezici çoğunluğu ekonominin ‘kötü’ olduğunu belirtirken, ‘iyi’ diyenlerin oranı, kötü diyenlerin yarısı kadar. Erdoğan’ın, Merkez Bankası yönetimini hedef alan açıklamalarının altında bu sonuçların etkili olduğu konuşuluyor.
OHAL: Katılımcıların yüzde 55’ten fazlası OHAL’in yeniden uzatılmasına karşı çıkıyor. AKP’ seçmeninin ise yaklaşık dörtte biri de “Uzatılmasın” diyen kesimde.
Müftü nikahı: İstemeyenler, isteyenlerden en az iki puan önde. Müftü nikahını istemeyenlerde ezici çoğunluğu oluşturanlar gençler. Müftü nikahını istemeyen kesimde sırasıyla işsizler, öğrenciler, emekliler ve ev kadınları bulunuyor.
TEOG: Katılımcıların büyük bölümü kaldırılmasını ‘kısmen doğru’ bulduğunu belirtirken, ‘tamamen doğru’ bulanlar ile ‘yanlış bulanlar’ kafa kafaya.
İstifalar: Anketlere göre toplumun yüzde 57’ye yakını başkanların istifasının doğru olmadığını düşünüyor.

Fotoğraf: Reuters
Yerel seçimi erkene çekme: CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı ‘erken yerel seçim’ çağrısı AKP gibi seçmende de karşılık bulmadı. Katılımcıların yüzde 60’a yakını ‘erken yerel seçim’e karşı.
Kararsızlar: Kararsızların oranı yüzde 24-25 civarında görünüyor. AKP’de bu sonuç, seçmenin ‘yeni arayışlara yönelim arayışı’ olarak değerlendiriliyor.
Erdoğan’ın ve AKP’nin oyu: Erdoğan’ın ‘kişisel oyu’ AKP’den 5-6 puan önde. Yüzde 25 kararsız seçmen dağıtılmadan önce yüzde 40’ın altında görünen Erdoğan’ın oyu, ancak kararsızlar dağıtıldığında yüzde 51’e ulaşıyor. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun iki katı oy oranına sahip görünürken, cumhurbaşkanı adaylarının sorulduğu anketlerde Meral Akşener yüzde 10’larda üçüncü sırada tercih ediliyor.
MHP baraj altı: MHP, yapılan son dönemdeki anketlerde yüzde 10 barajının altında görünüyor. İYİ Parti yüzde 11’ler dolayında, HDP ise barajın üzerinde.
Seçilme yaşının 18’e çekilmesi: Referandumun getirdiği anayasa değişikliğiyle milletvekili seçilme yaşının 18’e çekilmesinin, gençlerde karşılık bulmadığına işaret ediliyor. Anketlerde, AKP’nin en düşük oy aldığı kesim olarak 18-24 yaş aralığı görünüyor ve oy oranının da yüzde 25’in altında olduğu tespiti yapılıyor.