MESUDE DEMİR
@mesudedemirr
Aile hekimleri, ebe ve hemşireleri ‘Eziyet Yönetmeliği’ dedikleri Aile Hekimleri Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğini protesto etmek için yarından itibaren üç gün iş bırakıyor.
Eylem kararını Türk Tabipleri Birliği, tabip odaları, sendikalar ve ilgili dernekler (toplam 14 kuruluş) birlikte aldı. Aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları eylemlerini ve hukuksal mücadeleyi sonuç alıncaya kadar sürdürmeye kararlı görünüyor.
Yönetmelik yayınlanmadan önce sızdırılmış ve tartışmalara zemin hazırlanmıştı. Tüm itiraz ve eylemlere rağmen yönetmelik yayınlanmış ve 1 Kasım’da yürürlüğe girmişti.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu “müsterih olmaları” çağrısı yapsa da ASM çalışanları yeni düzenlemenin, çalışma koşullarını eziyete dönüştüreceğini, halk sağlığını iyileştirmeyeceğini ve mevcut sorunları derinleştireceğini öne sürüyor.
Aile hekimleri arasında istifalar başladı. Sözleşmelerin yenileneceği yeni yıldan itibaren sistemden çıkanların sayısının artması bekleniyor.
Hekimlerle hastalar karşı karşıya gelecek
ASM çalışanları aşağıdaki nedenlerle yönetmeliği kabul etmiyor:
*Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine; yönetmelikle ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışıyor. Bu sorunların büyüklüğünün kavranamadığını gösteriyor.
*Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermiyor.
*Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermiyor.
*Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlıyor.
*Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale ediyor.
*Karmaşık hesaplamalarla ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içeriyor.
*Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer veriyor.
*Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırıyor.
*Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek yerine istifalara yol açacak.
Aile hekimleri ne istiyor?
ASM çalışanlarının Sağlık Bakanlığından talepleri şunlar:
*Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalı.
*Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalı.
*Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına iki bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalı.
*Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmeli. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmeli.
*Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmeli.
*Gelire katkısı yüzde 20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmeli.