MESUDE DEMİR
@mesudedemirr
Aile hekimlerinin ‘Eziyet Yönetmeliği’ dediği Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklikler Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla istifalar başladı.
1 Kasım Cuma yürürlüğe girecek yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanmadan önce sızdırılmış, sağlık çalışanlarının yoğun tepkisine yol açmıştı. Yönetmelikle aile hekimlerinin ücretleri, hastanelerde de uygulanan karmaşık bir formülle hesaplanmaya başlanacak.
Ocak ayından sonra sistemden çıkanlar artacak
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, Sağlık Bakanlığıyla yıllık sözleşmelerin ocakta yapıldığını hatırlattı ve asıl istifaların o zaman olacağını söyledi. Kırımlı pek çok meslektaşının sözleşmesini yenilemeyeceğini ifade etti. Aile hekimlerinin asıl kadroları ilçe sağlık müdürlükleri ya da hastanelerde olduğu için, oralara geri dönecekler.
Yönetmelikle hastanelerde uygulanan performans sisteminin birinci basamağa getirildiğini, bunun ne aile sağlığı merkezi çalışanlarına ne de hastalara herhangi bir faydası olmadığını belirten Kırımlı, şöyle devam etti: “Bir sürü performans kriteri koymuşlar. Maaşları tırpanlıyor ve bazı kriterlere bağlıyor. O kriterlere ulaşılması imkânsız. Koyduğu dört kriterin hedef ölçümü, il ortalamasının üzerinde olmak. Bu durumda yarımızın maaşı tamamen kesilecek. Bakanlık birinci basamağa performans kriterleriyle sağlıkta ticarileşmeyi getirmek yerine, yenidoğan çetesiyle ilgili sorumluluğunun hesabını vermeli. Hepimiz için eşit, erişilebilir, kamucu, bir sağlık sisteminin kurgulanması için çalışılmalı.”
Örneğin İstanbul’da 4 bin 400 dolayında aile hekimi var. Söz konusuyönetmelikte aile hekimi başına düşen nüfus 4 binden 3 bin 500’e düşürülecek. Nüfusun fazla olduğu bölgelerde yeni aile hekimlikleri açılacak. Fakat 3 bin 500 üzeri nüfus başka hekime aktarılana kadar aile hekimi o hastalara da hizmet vermeye devam etse de ücret ödenmeyecek. Oysa sadece İstanbul’da 2 bin 700 aile hekimliği biriminde, nüfus 3 bin 500’ün üzerinde.
Bakanlığa ‘çöpe atın’ çağrısı
Sağlık Bakanlığı’ndan yönetmeliği çöpe atmasını isteyen Kırımlı şunları söyledi: “Bu durumda 1.5 milyona yakın hastamız aile hekimsiz kalacak. Sağlık hakları gasp edilmiş olacak, aile hekimlerine yeni angaryalar getirecek. Yine bu yönetmelikle sözleşme şartları sağlık müdürlüklerini keyfiyetine bırakıldı.”
Ayrıca lohusa izlemleri de hamile, bebek, çocuk izlemlerinde olduğu gibi aile hekimlerinin yakın takip etmesi gereken kriterler arasına alındı.
Yönetmeliği göre son altı aydı aile sağlığı merkezine gelmeyen hastalar için aile hekimlerine ödeme yapılmayacak. Kırımlı, koruyucu değil, tedavi edici sağlık hizmetlerinin teşvik edildiğini söyledi.
Protesto eylemleri sürecek
Hekim dernekleri ve sendikaları da yönetmeliğe tepki gösterdi. Birlik ve Dayanışma Sendikası Başkanı Dr. Derya Mengücük, yönetmeliği kabul etmeyeceklerini açıkladı. Hukuki mücadeleye devam edeceklerini belirten Mengücük, şunları söyledi: “Sağlık Bakanı tüm uyarı ve taleplere kulaklarını tıkamış ve adeta ‘hodri meydan’ dedi. Bu tavrına karşılık elbette tüm meslek örgütleri olarak meydanda olacağız.”
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu da açıklama yaptı:
“Sağlık Bakanlığı her zamanki gibi sahadan uzak masa başında yapılan hesaplar ile anlamsız bir Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmelik değişikliği yayınladı. Biz 28 bin aile hekiminin temsilcisi AHEF olarak çıkarılan yönetmelik değişikliğini kabul etmediğimizi tekrar duyuruyoruz. Bu saatten sonra yapılacak tek şey topyekun eylemsellik sürecinin başlatılması olacak.”
Aile hekimlerinin bazı dernek ve sendikaları yönetmeliği protesto etmek için 5-6-7 Kasım’da iş bırakma eylemi yapma kararı aldı.