Agos gazetesi bu haftaki başyazısını, aralarında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Hrant Dink ve eşi Rakel Dink’in de olduğu Anadolu’daki yoksul ve yetim Ermeni çocukların eğitim gördüğü Kamp Armen’in iadesine ayırdı.
Kamp Armen’in gaspının ve iadesinin ‘Ermeni soykırımı’nın 1oo.yılında olmasının çok şey anlattığının belirtildiği yazıda, ‘dönemin ruhuna uygun‘ olarak mücadelenin direnerek kazanıldığına vurgu yapıldı.
Yazıda bu anın aylardır beklendiği vurgulanırken, “‘Eli kulağında’ diyorlardı. Bir yandan da gücümüz, nefesimiz yettiğince direnenlerin, nöbet tutanların yanında olmaya çalışıyorduk. En ağır yükü, onlar çekiyordu çünkü. Kamp Armen’e, 1915’ten bu yana süren mülk gaspının simgesine, bir şey olmasın diye nöbet tutuyorlardı. Haber, 175 gün sonra geldi. Sonunda bir formül bulunmuştu. Sevinmeli miyiz? Elbette” denildi.
Direnerek kazandık
Ancak Kamp Armen’in iadesinden çıkarılacak dersler olduğu belirtilen yazıda, “Öncelikle mücadele ederek, direnerek, sözümüzü esirgemeyerek, bir yandan da teması kaybetmeyerek, en önemlisi talebi güçlü tutarak kazanıldı Kamp Armen. Yani, dönemin ruhuna uygun bir şekilde” ifadeleri kullanıldı.
Tarihsel bir bilinç içinde şekillenen bir mücadeleye atıfta bulunulan yazı şöyle devam etti: “Sözü getireceğimiz yer şurası: Bu gaspın ve iadenin 1915’in 100. yılında olması, çok şey anlattı bize. Birçoğumuz mücadeleyi, işte bu 100 yıllık bilinç ve tarihsel bağlam içinden yürüttü. Mücadeleye, direnişe, sebata gücünü veren buydu biraz da.”
Çocuklar başardı, Hrant Ahparig
Daha çözüm bekleyen çok sayıda mülk gaspı vakası olduğu ifade edilen yazı, “Çocuklar başardı, Hrant Ahparig. Bakarsın, üç vakte kadar yine çocuklar koşuşturur, cıvıldar Kamp Armen’in bahçesinde. Tam da istediğin üzere…” sözleriyle son buldu.