Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Afganistan kadın milli takımının resmi müsabakalara katılımını onayladı.

Afganistan’ı 2021’den bu yana kadınlara ilişkin yasakçı uygulamalarıyla bilinen Taliban yönetiyor. Kadın milli futbol takımın birçok oyuncusu da yıllardır sürgünde.
Takımın birçok üyesi, ABD birliklerinin Afganistan’dan çekilmesinden yaklaşık beş yıl sonra sürgünde. Oyuncular şu anda Avustralya’nın alt liglerinde oynuyor veya FIFA onaylı ‘Afghan Women United’ adlı milli takımla dostluk maçlarına çıkıyor.
CBS Sports’un haberine göre bugün toplanan FIFA Konseyi, Afganistanlı oyunculardan oluşan bu takımın, milli takım olarak resmi müsabakalarda oynamasına izin verdi.
Afganistan’ın eski kaptanı ve takımın sahalara dönüş projesinin yüzü Halida Popal, “Bu oyuncular için Afganistan’ı temsil etmek kimlik, haysiyet ve umut demek. FIFA liderliğine teşekkür borçluyuz” dedi.
FIFA artık ulusal federasyonun bunu yapamadığı ‘özel durumlar’da bir milli takımı onaylama yetkisine sahip. Daha önce milli takımları onaylama yetkisi sadece federasyonlardaydı.
Asya eleme turnuvası tamamlandığı için Afganistan, Brezilya’da yapılacak 2027 Kadınlar Dünya Kupası ve Los Angeles’ta düzenlenecek 2028 Yaz Olimpiyatları’na katılma şansını kaybetti.
Afgan takımı, büyük bir turnuvaya katılma şansını ilk olarak Özbekistan’da düzenlenecek 2029 Kadınlar Asya Kupası’nda deneyecek. Elemelerin 2028’de başlaması planlanıyor.
Takım, bugüne kadar büyük bir kıta veya uluslararası turnuvada hiç oynamadı. Bu tür bir turnuvanın elemelerine de hiç katılmadı.