• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

AFAD ve MTA'dan deprem açıklaması: Volkanik hareketlilik ihtimali var

05/02/2025 20:25

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Santorini Adası’ndaki depremlere ilişkin ortak ön değerlendirme raporu yayımladı.

Devam eden sismik aktivitenin, olası bir volkanik hareketliliğe yol açma ihtimalinin olduğu bildirildi.


Görsel: AA

Yayınlanan rapora göre Ege Denizi’nde Santorini Adası ve civarında 28 Ocak’tan itibaren yoğunlaşan depremlerin sayısı bugün itibarıyla 900’ün üzerine çıktı.

Depremlerin en büyüğü 5,1 olarak ölçüldü. Depremler özellikle Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda yoğunlaştı. Derinlikleri 5 kilometreyle 25 kilometre arasında değişiyor.

Türkiye kıyılarına en yakın deprem 140 kilometre mesafede.

Raporda şu bilgiler paylaşıldı: “Depremler, Santorini Adası’nın 6,5 kilometre kuzeydoğusunda bulunan su altı kraterine sahip olan Kolumbo Volkanı’nın olduğu bölgede yoğunlaşmaktadır. Kolumbo Volkanı, Santorini volkanik kompleksinin bir parçası olup, en son 1650 yılında aktif hale geçmiştir. Santorini volkanik kompleksinin bilinen en son patlaması ise 1950 yılında gerçekleşmiştir.”

‘Tsunami gibi tehlikelerin etkileri ülkemize kadar ulaşabilir’

Raporda Santorini Volkanı ve çevresinin, aktif bir volkanik kompleks olduğu, bilinen en son patlamanın 1950’de gerçekleştiği hatırlatıldı.

Patlama sonrası oluşan tsunaminin, Türkiye kıyılarına kadar eriştiği belirtildi.

Yunanistan kaynaklarının, ilk incelemelerde depremlerin tektonik kökenli olduğunu söylediği, fakat volkanizmayla tektonizmanın birbirleriyle doğrudan bağlantılı jeolojik olaylar olduğu vurgulandı.

Ayrıca bir magma odasına bağlı gelişen sismik hareketler olabildiği gibi tektonik hareketler sonucu volkanizmanın meydana gelebildiğine de dikkat çekildi:

“Bu nedenle son günlerde meydana gelen bu gibi deprem fırtınaları iki açıdan da dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Devam eden sismik aktivitenin olası bir volkanik hareketliliğe yol açma ihtimali bulunmaktadır. Bununla birlikte 2011-2012 yıllarında benzer bir sismik aktivite yoğunluğu aynı bölgede 14 ay boyunca yaşanmış, ancak herhangi bir volkanik aktiviteye yol açmamıştır.

Bölgede olası bir volkanik aktivitenin gerçekleşmesi durumunda, patlamanın tipi, şiddeti, magma-su etkileşimi ve benzeri farklı jeolojik özelliklere bağlı olarak volkanik aktivite ortaya çıkabilir. Volkanik aktivitenin gelişimi bu özelliklere bakılarak detaylı olarak değerlendirilir.

Olası bir patlama sonucu tarihsel kayıtlarda olduğu gibi volkandan çıkan ince taneli volkanik kül malzemesinin havadan rüzgarla taşınması, patlama kolonunun yüksekliği ve çökmesine bağlı olarak gelişebilecek piroklastik akışlar ve patlama ya da deprem sonrası olabilecek tsunami gibi tehlikelerin etkileri ülkemize kadar ulaşabilir.

Bu nedenlerle Ege Denizi’nde meydana gelen aktivite deprem, volkanizma ve tsunami tehlikeleri açısından dikkatle takip edilmektedir.”

Raporda sismik etkinliğin, Güney Ege Ada Yayı (GEAY) olarak bilinen ortamda yer aldığı belirtildi.

Atina, Santorini, Bodrum hattı boyunca bir yay çizecek şekilde gelişmiş olan bu jeolojik ortamda Milos, Santorini ve Nisiros gibi son 10 bin yılda birkaç kez püskürmüş çok sayıda aktif volkanın bulunduğu söylendi:

“GEAY’ın güneyinden, Ege-Anadolu Levhası ile Afrika Levhası’nın sınırını oluşturan Ege Dalma Batma Zonu (EDBZ) geçmektedir. Bu zon boyunca Afrika Levhası, Ege Anadolu Levhası altına yılda 20 milimetre hızla dalmaktadır. Santorini depremleri Ege levhası içinde sığ derinliklerde meydana gelmekte ve henüz bu deprem aktivitesine daha derin odaklı depremlerin eşlik etmediği anlaşılmaktadır.”

AFAD müdürüne göre Ege’deki deprem fırtınası Türkiye’deki fayları tetiklemez

Naci Görür: İstanbul’u 25 senedir depreme hazırlayamadık

Santorini Adası’ndan ‘deprem göçü’: 9 bin kişi ayrıldı

Ege’deki depremler Türkiye’yi etkiler mi?

Ege ‘beşik gibi’: 28 Ocak’tan beri 400’ü aşkın deprem

Kategori:Aktüel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

İmamoğlu dostlarına seslendi: Gerekirse önünüze konulan o iftiranameleri imzalayın

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında tutuklanan Ekrem İmamoğlu ‘dostlarına seslendi’:

Play-off final serisi: Fenerbahçe Beko 2-0 öne geçti

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi play-off final serisi ikinci maçında Fenerbahçe Beko, konuk ettiği Beşiktaş Fibabanka’yı 84-76 mağlup etti.

Tam metin: 'Etkin pişmanlık'tan salıverilen Servet Yıldırım'ın ifadesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı ‘yolsuzluk’ soruşturmasında etkin pişmanlık hükümleri kapsamında adli kontrol şartıyla salıverilen makam şoförü Servet Yıldırım’ın ifadesi ortaya çıktı.

Altıda altı: Filenin Sultanları Kanada'yı 3-0 yendi

A Milli Kadın Voleybol Takımı, FIVB Milletler Ligi’nde Kanada’yı 3-0 mağlup ederek namağlup serisini sürdürdü.

İmamoğlu ve Özel'den Pehlivan'ın tutuklanmasına tepki: Sizden korkan sizin gibi olsun

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) başkanı Ekrem İmamoğlu, avukat Mehmet Pehlivan’ın tutuklanmasına tepki gösterdi.

Erdoğan-Steinmeier görüşmesi: 'Gazze'de iki devletli çözümü desteklemeliyiz'
DeepSeek'in sitesinde verileri Çinli telekom şirketine iletebilecek kodlar bulundu

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 789 gündür hapiste

YAZARLAR

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Zeynep Gürcanlı: İsrail'in çok övündüğü 'Demir Kubbe', İran'ın saldırıları karşısında dayanamadı

Şirin Sever: 'Ben neden para verip denize gireyim?'

Nazım Alpman:  İlerde, halkı tarafından en fazla hakaret edilen siyasi lideri olarak not edecekler

Şebnem Korur Fincancı: İşin ucunda kâr oldu mu herkes herkesi destekliyor

Eren Aka: Belediyeler de turizmde ciddi bir aktör haline geldi

Sinem Vural: Göçer, 'Hayaller Şili, gerçekler Nijerya' diyerek gelir dengesizliğinin tüm sektörü etkilediğini belirtti

Ertuğrul Kürkçü: İsrail'in Türkiye'ye askeri saldırı iddiası stratejik intihar girişiminden başka hiçbir eylemi ima etmiyor

İbrahim Daş: Gerek İsrail gerekse ABD burası ayrı bir devletçik olacak diyor

Mehmet Y. Yılmaz: Bahçeli, 'terörsüz Türkiye' meselesinde Erdoğan'ın işi yavaştan almasına mı sinirleniyor?

Murat Muratoğlu: Ekonominin durumu o sırada nasıl olacak, meçhul!

Mikdat Karaalioğlu: Savaşın nerede duracağına İsrail karar verecek

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×