Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu çağrı cihazları özelinde Türkiye’de bir risk olmadığını söyledi. Uraloğlu, Türkiye’nin günlük olarak 400’ün üzerinde siber saldırıyı önlediğini anlattı. Siber güvenlik alanında dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu söyledi. Siber tehdit çok önemli. Çünkü sadece 2024 yılında siber suçların küresel maliyetinin 9.5 trilyon dolar olacağı söyleniyor. Bu işin ekonomik yüzü. Bir de siber savaş var. Artık savaş uçaklarının, savaş gemilerinin birbirini görmeden savaştığı ve insansız savaş uçaklarının savaşacağı bir dünyaya gidiyoruz.
Türkiye bunları görerek, 2024-2028 yılları arasını kapsayacak şekilde, “Ulusal Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planını” benimsedi.
Bu planın bir de askeri boyutu var.
Erdoğan, 2009 ya da 2010 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında yerli ve milli savunma sanayisi talimatını verdiğinde toplantıya katılanların yarısı inanmıyordu. Bugün savunma sanayisinde yüzde 80 yerlilik oranına ulaştık.
Çağrı cihazlarını patlatanlar ne yapmaz?
Bir düğmeye basıp savaş uçaklarını kaldırmaz, gemileri kilitler, silah sistemlerini çalıştırmaz hale getirir.
Saddam Hüseyin, Fransızlara hava savunma sistemleri kurdurmuştu. Fransızlar kodları ABD ile paylaştığı için Körfez savaşında kilitlendi, çalışmadı. İsrail, Suriye’yi vuruyor. Suriye’de Rusya’nın hava savunma sistemleri var. Ama İsrail uçakları havalanınca Rusya, sistemlerini pasif konuma getiriyor.
Bunun için yerli ve milli savunma sistemleri önemli. Onun için biz yerli ve milli savaş uçağımız Kaan’ı, İnsansız Savaş uçağı Anka ve Kızılelma’yı, İHA’ları, SİHA’ları, Çelik Kubbe’yi ve Milli İnsansız Denizaltıları yapıyoruz.