Abdülkadir Selvi: Sonbaharda çözüm için 'büyük paket' geliyor

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

 

Bu düzenleme iyi değerlendirilebilirse, Sonbaharda daha büyük bir adım geliyor. Bu noktada Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın, sürecin bundan sonraki seyrine ilişkin olarak önemli ipuçları taşıyan, AK Parti MKYK’da yaptığı konuşmadan bir bölümü paylaşmak istiyorum. MKYK’nın Başkanlığını Başbakan Erdoğan’ın yaptığını lütfen not edin. Bu konuşma Başbakan’ın huzurunda yapılıyor. ‘Bu işin son dönemecindeyiz’ diye söze başlıyor Beşir Atalay, ‘İnşallah bu işi bitirmeye kararlıyız’ diye devam ediyor.

… Beşir Bey’in burada bir tespiti çok önemli. ‘Ama biz bu zeminde, çözüm zemininde kalacağız’ diyor Beşir Atalay. Bu bir taahhüt aslında. İleride gelen sözleri bu güvencenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. ‘Geçmişte PKK’nın şımarıklıkları nedeniyle o günkü yönetimler zaman zaman demokratik zeminin dışına çıktılar ama biz ısrarla demokratik zeminde kalacağız.’

… Eve dönüş yasasını zihninizden çıkarın. Ölü doğmuş bir yasaydı, hiçbir ihtiyaca cevap vermedi. Sürecin gereklerine cevap verebilecek çapta yeni bir yasal düzenleme yapılacak. Silahların bırakılması ve dağdakilerin inişini izleyecek mekanizmalar oluşturulacak.

Abdülkadir Selvi’nin yazısı