Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin YPG’yi Suriye’de müttefik olarak gören yaklaşımının kendisini ‘hayal kırıklığına uğrattığını’ söyledi.

Türkiye ile ABD arasında Suriye meselesindeki temel ayrılık, PYD ve askeri kolu YPG konusu. Türkiye, YPG’yi ‘PKK’nın Suriye kolu’ olarak adlandırıyor ve terör örgütü olarak kabul ediyor. Hatta zaman zaman Suriye’deki YPG güçlerinin bulunduğu mevzileri vuruyor.
ABD ise bu konuda Türkiye’den farklı düşünüyor. YPG’yi terör örgütü olarak kabul etmeyen ABD, örgütü müttefik görüyor ve sıklıkla yardım yapacağını ifade ediyor. Bu da Türkiye’nin tepkisini çekmeye yetiyor.
‘Hayal kırıklığına uğradım’
AA’nın aktardığına göre ABD merkezli CBS kanalındaki 60 dakika programına katılan Erdoğan, Suriye’de Kürt gücü YPG’yi müttefik olarak kabul eden ABD’nin yaklaşımını eleştirdi.
ABD Başkanı Barack Obama ile yardımcısı Joe Biden’la konu üzerine konuştuklarını anlatan Erdoğan, ABD’nin böyle sorunları ele almada ‘başarısız olduğunu’, durumun kendisini üzdüğünü söyledi.
Erdoğan, ABD’nin politikaları nedeniyle de üzüldüğünü aktardı: “Şu anda açık net söyleyeyim çünkü açık sözlüyümdür; ‘Hayal kırıklığına uğramadım’ dersem doğru olmaz, hayal kırıklığına uğradım.”
‘Bu adam sizde niye duruyor?’

Cumhurbaşkanı, Türk hükümet yetkililerinin defalarca dile getirdiği, Fethullah Gülen’in, ‘iade anlaşması’ kapsamında Türkiye’ye gönderilmesi konusuna da değindi.
Erdoğan, Türkiye’nin ABD’ye suçluları iade ettiğini, aynı tavrın ABD’den de beklendiğini ifade etti, ABD’nin darbe girişiminin arkasında olduğuna dair ortaya atılan iddialara dair konuştu: “Biz şu yaptı, bu yaptı, böyle bir şey diyemeyiz ama millet bunun değerlendirmesini böyle yapıyor. Bu adam sizde niye duruyor? Sen bunu orada sakladığın sürece kusura bakma Türkiye’nin ve Türk milletinin bakışı daha başka olmayacaktır.”
Erdoğan, bu algının değişmesi için bir şeyler yapıp yapmadığına ilişkin soruya da, “Halkımı aldatamam ki, halkımı bu noktada kandıramam ki. Ben dertliyim, Amerika dertli değil, benim 241 şehidim var” ifadelerini kullandı.
Terör örgütleri arasında fark olmadığını aktaran Erdoğan, Türkiye ile NATO ve ABD arasındaki ilişkilerin aynı şekilde devam ettiğini vurguladı.