• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

ABD'li tarihçi: Müslümanlara katil, Hristiyanlara masum demek körlük

18/11/2015 20:00

 

ABD’li tarihçi Juan Cole 20’nci yüzyıla ait verilerin Hristiyanların 100 milyon insanı öldürdüğüne işaret ettiğini, söz konusu sayının Müslümanlar için iki milyon olduğunu yazdı.

Isis soldiers in Syria

Fotoğraf: Reuters


Paris’te en az 129 kişinin hayatını kaybettiği katliamın ardından, Avrupa ve ABD’de yaşayan Müslümanları zor günlerin beklediği konuşuluyor. Çünkü 11 Eylül’den sonra tırmanan İslamofobi, yeniden alevleniyor.

Akademisyenler, gazeteciler ve siyasetçiler, Müslümanlara potansiyel terörist gözüyle bakılacağını tartışırken, İslam dini de yeniden terörle özdeşleştiriliyor. İşte bu yüzden Bodrum sahiline cenazesi vuran üç yaşındaki Aylan’ın sığınmacılara bakışını değiştirdiği Batı, kapılarını yeniden kapatmaya başladı.

ABD Michigan Üniversitesi’nde görevli, Ortadoğu analizleriyle tanınan tarih profesörü Juan Cole yeniden alevlenen bu konuya odaklanan bir yazı kaleme aldı. Kendi blog sayfasında yayınladığı yazıda Cole, İslamiyet’in terörle ve insanları öldürmekle bağdaştırılmaması gerektiğine vurgu yaptı.

‘Cinayet oranı ABD’den daha az’

Müslümanların, Batı’da yaşayan insanlara kıyasla daha vahşi olduğu tezinin doğru olmadığını söyleyen tarihçi, çoğu Müslüman ülkelerdeki cinayet oranlarının ABD’de işlenenlerden daha az olduğunu savundu.

Cole, yazısına şöyle devam etti: “İki dünya savaşı ve kolonileşme sürecini göz önüne aldığımızda Hristiyanların, milyonlarca insanı öldürdüğünü görüyoruz. Bu cinayetlerin, din değil de milliyetçilik adına işlendiği savı ortaya atıladursun, milliyetçilikle dinin ayrılmaz bir bütün olduğu aşikar.” 

Juan Cole, author of the book “The New Arabs." Published by Simon & Schuster (For author image) Credit; Scott C. Soderberg

@juancole

Cole, yukarıdaki tezini desteklemek içinse şu ifadeleri kullandı: “Kraliyet, aynı zamanda İngilitere’deki kilisenin de başıdır. İsveç kilisesi, milli kilisedir. İspanya iç savaşında Franco’nun hisleriyle Katolik Kilisesi’nin hislerinde benzerlikler yok muydu sanıyorsunuz?”

Ermeni Soykırımı etkisi

Vahşetler üzerinden 20’nci yüzyıl verilerini inceleyen Cole, 2 milyondan daha az insanın, Müslümanlar tarafından öldürüldüğünü savundu. Cole’a göre bu ölümlerin birçoğu Irak-İran, Sovyetler Birliği-Afganistan savaşları sırasında ve Türklerin gerçekleştirdiği Ermeni soykırımıyla gerçekleşti.

Belçikalı bir subay Kongo'da. Fotoğraf: Wikipedia.

Belçikalı bir subay Kongo’da. Fotoğraf: Wikipedia.

Hristiyanların sorumlu olduğu ölümlere ait verilerdeyse Cole, yaklaşık 100 milyon insanın katledildiğine dair bilgilere ulaşmış. Cole, “I. Dünya Savaşı’nda 16, II. Dünya Savaşı’ndaysa 60 milyon insan öldürüldü. Sadece Belçika, Kongo’yu kolonileştirmek istediğinde en az 8 milyon insanı öldürdü. Fransa, Cezayir’de yaklaşık 1 milyon insanı katletti. Bu noktada Müslümanları katil, Hristiyanları ise masum olarak göstermek, körlükten başka bir şey değil” diye yazdı.

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde final: Galatasaray Unicaja Malaga'ya 83-67 yenildi

Basketbol Şampiyonlar Ligi finalinde İspanya temsilcisi Unicaja Malaga’ya 83-67 mağlup olan Galatasaray, organizasyonu ikinci tamamladı. 

Sait Faik Hikâye Armağanı Burçe Bahadır'ın

71’nci Sait Faik Hikâye Armağanı, ‘Şimdi Dönecek Dünya’ kitabıyla Burçe Bahadır’a verildi.

İmamoğlu: Sen de gayet iyi biliyorsun ki, ortada ne suç var ne de örgüt

Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a seslenerek “Sen de gayet iyi biliyorsun ki, ortada ne suç var ne de örgüt, ne turp var ne de heybe” dedi.

Sekizinci kez alkollü yakalanan sürücünün ehliyetine 35 yıl el konuldu

Erzurum’da aracıyla sekizinci kez alkollü yakalanan O.E.’nin ehliyetine 2060’a kadar el konuldu.

Düğün salonları müzik telifi için sözleşme imzalamaya başladı

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) yetkilileri, düğün salonlarında çalınan müziklerin telif haklarıyla ilgili düzenleme kapsamında salon işletmecileriyle sözleşme imzalamaya başladı.

Erdoğan 'başkanlık mesajı' verdi: Yeni anayasanın kabul edileceğine inanıyorum
Galatasaray'da Hamza Hamzaoğlu dönemi sona erdi

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 749 gündür hapiste

YAZARLAR

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Füruzan'ın röportajlarındaki dil dikenleri

Mustafa Dağıstanlı

Sırrı bey…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Feray Aytekin Doğan: Eğitimin piyasalaştırılması ve dinselleştirilmesi hattının yarattığı yıkımın son adımına hazırlık yapılıyor

Fehmi Koru: Cesur olunur ve gerçekçi adımlar atılırsa, ülke insanını rahatlatmak mümkün

Nevşin Mengü: Madem anneler günü, yavrularını kaybetmiş annelere söz vereyim

Saygı Öztürk: İmamoğlu susturulurken Öcalan'a yönetmelikte olmayan ayrıcalıklar tanındığına ilişkin haberler de şaşırtıcı

Zeynep Oral: Benim aklım fikrim, haklarını aradılar diye hapse tıkılan çocukların, gençlerin annesinde…

Mehmet Çetingüleç: Görülmemiş bir bedelliye, pardon 'soyguna' Beşiktaş hissedarları izin vermedi

Taha Akyol: PKK'nın açıklamasında 'iki farklı alanda birbirine paralel kararlar' aldığı belirtiliyor

Emre Kongar: 'En iyi' senaryoda bölünme yok, demokrasi var

Esfender Korkmaz: MB verilerinden Türkiye'ye kara para girişinin ve çıkışının kolay olduğu anlaşılıyor

Zeynep Aktaş: Hızlı nakde dönebilecek daha likit ve tematik varlıklar öne çıkan yatırım araçları

Şükran Pakkan: Toplu travma yaşanıyor, kimse kimseye 'İyi misin?' demiyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×