ABD konsolosluk çalışanı Metin Topuz'a ağırlaştırılmış müebbet talebi

‘FETÖ’den tutuklanan ABD’nin İstanbul başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz hakkında hazırlanan iddianamede ağırlaştırılmış müebbet talep edildi.

İstanbul başsavcılığının soruşturması kapsamında darbecilikten casusluğa bir dizi suçlama yöneltilen Topuz 4 Ekim 2017’de tutuklanmıştı.

Soruşturma sonunda iddianame hazırlandı. Topuz’a iddianame ‘hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’, ‘hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek’ ve ‘gizliliğin ihlali’ suçları isnat edildi. Topuz’a ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıldan 29 yıla kadar hapis istendi.

İddianamede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis başkanı ve AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım, eski bakanlar Ali Babacan, Muammer Güler, Zafer Çağlayan ile AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ dahil 30 kişi müşteki veya mağdur olarak yer aldı.

‘Takip elemanı gibi’

İddianamede, Metin Topuz’un ’17-25 Aralık’ta rol oynayan emniyet görevlileriyle görevi aşacak şekilde’ çok yoğun irtibatının olduğu belirtildi.

İddianamede, Topuz’un savunmasında, konsolosluktaki tercümanlık/mihmandarlık görevi kapsamında görüşmeler yaptığını söylediği ifade edildi. İddianamede ‘görüşmelerin sıklığının FETÖ tarafından gerçekleştirilen 17/25 Aralık kumpası öncesinde yoğunlaşması dikkate alınarak bu savunmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu’ dile getirildi.

İddianamede, şunlar kaydedildi: “Casusluk faaliyetleri kapsamında, soruşturmaların kontrol ve koordinesi ile safahat ve sürecine dair bilgi alış verişi olduğu, örgüt mensuplarına iletilmesi maksadıyla kendisine verilen bilgi ve talimatların bu kumpas soruşturmaları gerçekleştirerek Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs eden örgüt mensuplarına iletilmesi, bu yöndeki faaliyetlerin takibi, denetimi ve gerekli konularda müdahale veya yönlendirmeler ile örgütün bu amaca ulaşmasında aktif görev alarak rol üstlenmesi biçiminde olduğu ve bu süreçte icra edilen eylemlerin takip elemanı gibi kumpas soruşturmaların koordine ve kontrolünü yapmak olduğu anlaşılmıştır.”

Aleyhine tanık ifadesi

İddianamede, soruşturma kapsamında tanık olarak ifadesi alınan ve muhbirlik yaptığını belirtilen Nizamettin Çelikbilek’in beyanları doğrultusunda, Metin Topuz’un 15 Temmuz’da Akıncı Üssü’nde yakalanan firari Adil Öksüz’le irtibatı olduğu da ileri sürüldü.

Çelikbilek’in ifadesinde 2007-2008 yıllarında bir alışveriş merkezinde o dönem İstanbul İl Jandarma KOM Müdürü Asım Sürer ve Metin Topuz ile oturdukları esnada, şüpheli Topuz’a bir telefon geldiğini, Topuz’un kalkarak konuşmaya başladığını ve konuştuğu kişiye hitaben “Bu isteğiniz beni aşar hocam, beni direk arasın, başka türlü bu isteğinizi gerçekleştiremem” ve “Adil bey arasın” şeklinde beyanda bulunduğunu söylediğine yer verildi.  

Çelikbilek’in bu konuşmayı Asım Sürer’e aktararak konuşmada geçen Adil’in kim olduğunu sorduğunu, Sürer’in de “Adil Öksüz’ü duymadın mı? ‘Metin Topuz’un paşası da, efendisi de odur” dediğini dile getirildi.

Washington kulisi: ABD 15 kişinin serbest bırakılması için yazılı taahhüt istemiş

ABD konsolosluk görevlisi casusluktan tutuklandı