ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın ‘giderayak’ İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında ‘yandaş medya’ya ambargo uygulandı.

Bass’ın yeni görev yeri Afganistan. Fotoğraf: DHA (Arşiv)
Ankara’daki üç yılık görev süresi dolan Bass bugün İstanbul’da bir grup gazeteciyle bir araya geldi.
Bass, açıklamalarına geçmeden önce salonda bir kısım medya temsilcisinin bulunmadığını, çünkü davet edilmediklerini özellikle vurgulama gereği duydu. Büyükelçi ‘ambargo’nun gerekçesini de özetle, “Gerçeklerle değil kurgularla meşguller. Basın etiğini değil kurguyu tercih etmeleri nedeniyle onları gazeteci olarak göremiyorum” sözleriyle anlattı.
Bass, İstanbul’daki ‘ciddi’ medya organlarının temsilcileriyle buluşmayı istediğini belirtirken “Bağımsız ve ve özgür medya demokratik toplumun temelini oluşturur” dedi.
‘Tuhaf’ örnek
Bass, ‘ambargo’yla ilgili soruyu yanıtlarken, diplomatik bir ifadeyle, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da ‘muhalif basın’a benzer bir ‘ambargo’ uyguladığını dile getirdi.
‘İntikam arayışı’
Bass, yine açıklamalarına geçmeden ABD İstanbul başkonsolosluğu görevlisinin tutuklanmasından duyduğu rahatsızlığı da aktardı.
Metin Topuz adlı çalışan ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında iki gün önce ‘casusluk’tan tututklanmıştı.
Bass, suçlamanın dayanıksız olduğunu ve delil ortaya konamayacağını düşündüğünü belirtti: “Bu bana adalet değil, intikam arayışı gibi geliyor.”
Belgeyi görmemiş
Büyükelçi, basın toplantısı boyunca, Türk-Amerikan ilişkilerine dair genel değerlendirmelerde bulundu.
Bass, bir soru üzerine, Hürriyet yazarı Sedat Ergin’in iki gün önce yayınladığı ‘belge’yi görmediğini söyledi.
Söz konusu belge 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü’nde görüntülenen ‘FETÖ’nün imamları’ndan işadamı Kemal Batmaz’ın aylar önce Fethullah Gülen’in Pensilvanya’daki evinde kalacağını söylediğini ortaya koyuyordu.