Elif Şafak: Polis yayınevimdeki kitaplarımı saymış

Britanya’da yaşayan yazar Elif Şafak, The Guardian’da yayınlanan yazısında, polisin iki ay önce kitaplarını basan yayınevine giderek kendisine ve 2006’da hayatını kaybeden Duygu Asena’ya ait kitapların sayısını istediğini açıkladı.

Elif Şafak.

Şafak yazısına iki ay kadar önce aile içi cinsel tacizi anlattığı ‘Mahrem’ ve ‘On Dakika Otuz Sekiz Saniye’ adlı romanları dolayısıyla çoğu bot ve troller tarafından yönlendirilen sosyal medya hesaplarından hakaret ve tehdit mesajları aldığını belirterek giriş yaptı.

Yakında bu durumun bu gibi konulara kısaca bile olsa değinen Türk yazarlara karşı bir ‘dijital linç’e dönüşeceğini savunan Şafak daha sonra, aynı hafta Türkiye’deki yayıncısından ‘endişeli’ bir telefon aldığını yazdı. Şafak, yayıncısının sivil polisin yayınevine geldiğini ve kendisine ait kitapların sayısını görmek istediğini aktardı. Yazar, polisin sadece kendisinin değil, 2006’da hayatını kaybeden feminist yazar Duygu Asena’ya ait kitapların da sayısını istediğini belirtti.

15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası Türkiye’de gelişen ‘otoriter popülizm’e değinerek devam eden Şafak, bu dönemde 29 yayınevinin KHK ile kapatıldığını, aralarında Louis Althusser ve Nazım Hikmet gibi ünlü yazarlara ait 135 bin kitabın halk kütüphanelerine girmesinin yasaklandığını, bazı savcılık iddianamelerinde Baruch Spinoza ve Albert Camus gibi filozofların, ‘terör örgütü üyesi’ olarak suçlandığını hatırlattı.

Türkiye’de yazar, şair, gazeteci ve akademisyenlere karşı geliştirilen bir ‘anti-elit’ kampanya olduğuna da değinen Şafak, bunun ‘otoriter popülizm’in bir sonucu olduğunu, ‘elit’lere karşı olan grupların, ‘hedge fonlar’dan kazanç sağlayan bir işadamını ise ‘halk adamı’ olarak görebildiğine işaret etti.

Şafak, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP’nin bu bakış açısıyla 7 bin 300’den fazla akademisyenin işine KHK’larla son verdiğini, 700 kadar akademisyenin ise ‘barış’ istediği için örgüt üyeliğiyle suçlandığını hatırlattı.

Türkiye’de söz konusu ‘anti-entelektüellik’ ve yanısıra gelişen ‘anti-feminizm’e değinerek devam eden Şafak, bu bağlamda CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na açılan dava ve diğer kadın yazar ve gazetecilere açılan soruşturmaları örnek gösterdi.

Öte yandan Şafak’ın Türkiye’deki yayıncısı Doğan Kitap’tan, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

The Guardian, daha önce de Elif Şafak’ın ‘Mahrem’ (İlk olarak ‘The Gaze’ adıyla İngilizce olarak 1999’da basıldı) ve ‘Havva’nın Üç Kızı’ (2016 basımı) kitaplarına Türkiye’de savcılık tarafından inceleme başlatıldığını yazmıştı.

The Guardian: Savcı, Elif Şafak kitaplarına inceleme başlattı