Galatasaray Müzesi'ndeki Atatürk imzalı mektup 'şaibeli' iddiası: Gazeteci Bardakçı 'orijinal' belgeyi yayınladı

 

Gazeteci Murat Bardakçı, Galatasaray’ın Türk Telekom Stadı’nda bugün açılışını yaptığı Galatasaray Müzesi’nde sergilenen ve Mustafa Kemal’e ait olduğu belirtilen mektubun şaibeli olduğunu öne sürdü.

Fotoğraf: Kralspor

Kulübün tarihinde önemli yer edinmiş kupalar, fotoğraflar ve kişilerin balmumu heykellerinin yer aldığı müze 1 Mart günü ziyaretçilere açılacak.

Galatasaraylı yöneticiler, müzede sergilenecek nesneler arasında olan, Mustafa Kemalin 1928’de klübün başkanı Necmeddin Sadak’a gönderdiği cevabî bir mektupla ilgili açılış öncesinde basını haberdar etmişti.

Gazeteci Bardakçı Habertürk’teki yazısında, 4 Eylül 1928 tarihli ve Latin harfli daktilo ile kaleme alınmış olan mektupla ilgili “Bana biraz tuhaf göründü” dedi.

Mektuptaki sorunun Mustafa Kemal’in imzasında olduğunu ifade eden Bardakçı, “Zira böyle bir imzayı hiç görmemiştim, arşiv uzmanları da rastlamamışlardı” diye yazdı.

Cumhurbaşkanlığı Arşivi’ne müracaat ederek mektubun yine Latin harfleriyle kaleme alınmış orijinal müsveddesini elde ettiğini belirten Bardakçı, “Ankara’dan gelen belge ile Galatasaray Klübü’nün müzesindeki mektubun görüntülerini burada yayınlıyorum…” diye yazıp ekledi: “Galatasaray Klübü’nün müzesindeki belgede başta Mustafa Kemal’in imzası olmak üzere önemli sıkıntılar mevcut…”

Bardakçı’nın yazısında bahsettiği iki mektup Fotoğraf: Habertürk

Ankara’da son zamanlarda Cumhurbaşkanlığı Arşivi’nden çıktığı iddia edilen çok sayıda evraka rastlandığını ifade eden Bardakçı, “Evrakı ellerinde bulunduranlar, bunları başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere önemli arşivlere satmaya çalışıyorlar” dedi.

Bardakçı yazısını şöyle noktaladı: “Cumhurbaşkanlığı’na geçtiğimiz günlerde Atatürk döneminden sonra hazırlanmış bu şekilde belgelerden meydana gelen bir arşivi satma teklifi yapılmış ama evrakın düzmece olduğunu hemen farkeden uzmanlar talebi geri çevirmişlerdi.

Şimdi, şakır şakır mühürlenmiş bu belgeleri pazarlayabilmek için üst düzeydeki bazı kişilerden aracılık ricasında bulunulduğunu da işitiyorum…

Galatasaray’ın müzesinde sergilenecek olan mektup, piyasaya sürülmeye çalışılan bu belgelerden biri gibi görünüyor! Zira, söylediğim gibi Mustafa Kemal’in mektubunun altına mühür olarak basılmış böyle bir imzası mevcut olmamıştır ve mühürdeki imza Atatürk’ün Soyadı Kanunu’ndan önce kullandığı Lâtin harfli ilk imzasının bozuk bir taklididir!”