Maden izinlerinde ÇED sürecini kaldıran madde torba yasadan çıkarıldı

 

Maden izin başvurularında Çevresel Etki Değerleme (ÇED) sürecini kaldıran tasarının torba yasadan çıkarıldığı bildirildi. Madde muhalefetten yoğun eleştiri alıyordu.

Fotoğraf: DHA

Tasarının söz konusu maddesi, maden kanununa tabi çalışmalarda, ilgili bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından üç ay içinde sonuçlandırılmayan izin başvurularıyla ilgili olumlu karar verilmiş sayılmasını ve buna göre işlem yapılmasını öngörüyordu.

İlgili görüşler maden üretiminin başlamasından önce çevresel etkilerinin ölçülmesi için kullanılan ÇED raporuna baz oluşturuyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç komisyonun bugünkü oturumunda yaptığı açıklamada, “Önergeyle 54. madde tasarıdan çıkarılacak” demişti.

Maddenin çıkarılması yönünde AKP’nin verdiği değişiklik önergesine CHP, HDP ve MHP de imza attı.

Komisyonda geçen cuma günü de görüşülen ancak oylanmayan söz konusu madde, torba tasarının muhalefetten en çok tepki çeken maddelerinin başında geliyor. Muhalefet maddeyi Anayasa’ya aykırı olduğu ve çevre etkisi gözetilmeden maden ruhsatlarının verileceği gerekçeleriyle eleştiriyor.

Torba tasarının görüşmelerine plan bütçe komisyonunda devam ediliyor.

‘Yedi işçinin öldüğü maden kaçak’ diyen bakanlığa Resmi Gazete’den yalanlama!

Artvin yaylalarında şimdi de maden arayacaklar

‘Şaşırtmadı’: Danıştay, ‘Cerattepe’de madencilik yapılabilir’ kararını onadı

Torba yasayla Danıştay’a baypas: ÇED kararı kadük hale gelecek