ABD’nin, tutuklu İstanbul başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un el konulan telefonunu geri istediği ortaya çıktı.

İstanbul başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un ‘FETÖ’ soruşturmasında ‘casusluk’ gerekçesiyle 4 Ekim’de tutuklanmasının ardından ABD, Türkiye’den vize başvurularını askıya almış, Türkiye de Amerikalılar için aynı kararı uygulamaya başlamıştı.
Hürriyet’ten Toygun Atilla’nın haberine göre ABD, Türkiye’ye ‘telefon notası’ vermiş.
Bu bilgi, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne gönderilen 10 Ekim tarihli yazıda yer aldı.
Sözleşmeyi hatırlattı
Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Mehmet Samsar imzalı yazıda, Topuz’un telefonunun ABD’ye ait olduğu, savcılık kararıyla el konulan telefonun en kısa sürede iadesinin istendiği belirtildi.
Yazıda, notada yer alan şu sözlere de dikkat çekildi: “Notada devamla Metin Topuz’a ait … … .. .. numaralı cep telefonu veya ……….. seri numaralı SIM kart ile bağlantılı her türlü bilgi ve verinin Konsolosluk İlişkileri hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 33’üncü maddesi uyarınca, Konsolosluk arşiv ve belgelerinin dokunulmazlığı kapsamında olduğu kaydedilmektedir.”