Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ekran yüzü olan çocukların istismarının önüne geçebilmek için kurul oluşturdu.

Show TV’deki ‘Çocuktan Al Haberi – Ünlüler’ isimli programda beş buçuk yaşındaki ‘Çitos Efe’ lakaplı Efecan Koçyiğit’in ekran yüzü yapılarak sürekli yemekten bahsettirilmesi, istismar tartışmalarını da beraberinde getirdi.
Birkaç program sonra internet üzerinden aşırı kilolu Efecan’ın bu şekilde ekrana çıkarılmasının engellenmesi için imza kampanyası başlatıldı.
Çocuklara ve ailelere destek
Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre bakanlık kampanya sonrası ekran yüzü çocukların denetlenmesi için bir kurul oluşturdu.
Kurul, reklam filmlerinde, dizilerde ve eğlence programlarında çıkan çocukları inceleyecek. Ayrıca ailelerle görüşerek çocuklara psikolojik destek verilecek, ekonomik olarak sömürülmeleri engellemeye çalışılacak.
Kurulun ilk ‘el attığı’ mesele ise Efecan oldu. Erzurumlu aileyle görüşen yetkililer, obezite konusunda uyarıda bulunarak çocuğun doktor kontrolünden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Bakanlık, Koçyiğit ailesinden okullar açılınca Erzurum il müdürlüğüne gelerek görüşmelere başlamalarını da istedi.
‘Gereksiz’

Ancak aile bakanlığın girişimini gereksiz buldu. Baba Şahin Koçyiğit, Efecan’ın sağlığının iyi durumda olduğunu söyledi.
Baba, İstanbul’da tatilde oldukları dönemde özel bir hastanede, Erzurum’da ise eğitim araştırma hastanesinde Efecan’ın kilosunu normal seviyeye indirebilmek için çalıştıklarını anlattı.
Şahin şöyle devam etti: “Aile bakanlığının bizimle ilgili bu girişimini gereksiz buluyoruz. Çünkü biz çocuğuyla çok ilgilenen bir aileyiz. Hem pisikolojisini hem fiziksel sağlığını kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Bu nedenle bakanlık asıl sokakta zorla dilendirilen çocuklarla ilgilense daha mutlu oluruz, hatta destekleriz. Ama tabii ki bilmediğimiz bir nokta varsa da görüşürüz. Erzurum’a döndükten sonra bakanlıktan uzmanlarla görüşeceğiz. Eksik kaldığımız yerler varsa tamamlarız.”