HDP'li yetkili: Viranşehir'de AKP bir kişinin imzasıyla blok 'Evet' oyu verdirdi

 

HDP Şanlurfa Seçim Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Yavuz, Viranşehir kırsalında 60 sandıkta 13 bin 67 ‘Evet’ oyuna karşılık, 58 ‘Hayır’ oyu çıktığını örnek göstererek, AKP’nin tek bir kişinin imzasıyla blok oy kullandırttığını öne sürdü.

Fotoğraf: Reuters

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) referandum oylarının sayılmaya başlamasından kısa süre sonra, dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli sayılacağını açıklamıştı.

Karar nedeniyle CHP referandumun iptali için YSK’ya başvurmuştu.

Tek yayıncı AA’nın aktardığı sonuçlara göre Şanlıurfa referandumda yüzde 70.85 ‘Evet’ demişti.

’60 kırsal mahallede blok oy kullanıldı’

Dihaber’in haberine göre, sandık ihlallerini açığa çıkarmak için yaptıkları çalışmanın sonucunu paylaşan Yavuz, belediyesine kayyum atanan ve 46 bin 663 ‘Evet’e karşılık 33 bin 261 ‘Hayır’ çıkan Viranşehir ilçesini örnek vererek kırsal mahallelerin yaklaşık yarısında blok oy kullanıldığını söyledi.

Viranşehir İlçe Seçim Kurulu’ndan aldıkları tutanakları gösteren Yavuz, “Viranşehir’de 96 bin 539 seçmen var. Kullanılan oy 81 bin 359, geçerli oy sayısı 79 bin 931, geçersiz oy sayısı bin 428. Kırsal mahallelere baktığımızda 136 kırsal mahallesi var. Bunların 60’ında blok oy kullanıldığı görülüyor. Bu sandıklarda ‘Evet’ oyu 13 bin 67, çıkan ‘Hayır‘ oyu ise 58″ dedi.

‘600 seçmenden 600’ü ‘Evet’ demiş’

Geçerli 79 bin 931 oyun 13 bin 67’sinin blok oy olarak kullanıldığını savunan sözcü, “Bu şunu gösteriyor. AKP’nin tankı, topu, polisiyle, muhtara baskısıyla, tek elden tek bir kişinin imzasıyla yapılan bir oylama bu. Bu mahallelerde ‘Hayır’ tamamına yakınında sıfır ya da bir-ikide kalmış. 600 seçmenden 600’ü ‘Evet’ demiş. Bu durum Urfa’nın bütün ilçelerinde söz konusu. Hatta Viranşehir’den daha vahim kırsal mahallerin olduğunu görüyoruz. Bunlar Harran ve Akçakale” diye konuştu.

‘Kriminal incelemeye tutulsun’

Kırsal mahallelerde kullanılan oyların blok oy olduğunu anlamak için imza tutanaklarının kendilerinin belirleyeceği biri tarafından kriminal incelemeye tabi tutulmasını isteyen Yavuz şöyle devam etti: “403 ‘Evet’e karşılık ‘Hayır’ sayısı 1. Buradaki imzalar incelendiği vakit, imzaların kaç kişi tarafından atıldığı net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bunlardan bir ya da iki kişinin kaç kişi yerine imza attığını göreceksiniz.”

Yavuz, Viranşehir’de blok oy kullanılan köylerin birçoğunun önceki seçimlerde ağırlıklı olarak HDP’yi tercih ettiğini, birçok sandıkta itiraz ettiklerini ve itirazlarının süreceğini söyledi.

Seçim kuruluna itiraz: Datça’da olan 200 mevsimlik işçinin oyları Şanlıurfa’da kullanıldı

HDP Van il eş başkanı: Van’daki oyların yüzde 20’si mühürsüz

YSK ‘mühürsüz pusula’yı ‘aynı yerden’ savundu: Hata, oy hakkını engellemez

15 ilçede iptal başvurusu yapan CHP: İstanbul’da ‘Hayır’ oranı yüzde 52.2

YSK’ya akın var!

YSK’nın önünde dilekçe kuyruğu: Yüzlerce yurttaş referandumun iptalini istedi

CHP iptal başvurusunu yaptı: Referandum da sonuç da gayrimeşru

‘Şaibe’yi reddeden AKP’li Turan: Kamuoyu zaman içinde kabul edecektir

HDP’li Baydemir: YSK, ‘mühürsüz pusula’ kararıyla seçime darbe yaptı

Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye çağrı: Usulsüzlüklere ilgili soruşturma başlatın

Eski YSK başkanına göre tartışma anlamsız: Mühürsüz zarf ve pusulalar iptal edilmeli

CHP referandumun iptali için YSK’ya başvuracak

Tanıklar anlatıyor: YSK duyurmadan önce AKP’liler kararın çıkacağını biliyordu

YSK, ‘mühürsüz’ kararından iki saat önce ‘Sahteciliğe yol açar’ diye talebi reddetmiş

AGİT raporu: Referandum eşit koşullarda yapılmadı, YSK şeffaf davranmadı

CHP’ye göre ‘rahatlatacak’ tek karar var: Referandum YSK tarafından iptal edilmeli

HDP’li Kürkçü’den ‘Pusulalar gerçek’ diyen YSK başkanına: Sahte diyen mi oldu

YSK tartışmalı kararını savundu: ‘Geçersiz’ denen oy pusulaları sahte değil