CHP'den teklife 'karşı hamle': 330'u geçerse AYM'ye gideceğiz

 

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ teklifini merkeze alan anayasa değişikliği teklifinin Meclis’te 330 oy ve üzerinde kabul görmesi halinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını açıkladı.

Fotoğraf: Reuters

18 maddelik teklifin ilk tur görüşmeleri sona ermiş, bütün maddeler Meclis’teki oylamada kabul edilmişti. Çarşamba günü teklifin ikinci tur oylaması yapılacak.

Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Özel, teklif üzerine görüşmelerin saat 19.00’dan sonra yayınlanmamasını ‘karartma’ diye niteleyerek, bazı AKP’li vekillerin gizli oy ilkesine uygun davranmadığını söyledi.

‘Böyle bir oylamaya izin vermeyeceğiz’

Teklif görüşmelerinin ikinci turunda gizli oylamanın açık bir biçimde yapılmasına, kabinlere girilmeden açık oy kullanılmasına izin vermeyeceklerini kaydeden CHP’li vekil, “İkinci turda eğer Adalet ve Kalkınma Partililer, bu rejim değişikliğini, gizli yapılması gereken oylamayı aleni yapmaya kalkarlarsa burada en sert ve net tavrımızı tekrar göstereceğiz. Böyle bir oylamaya izin vermeyeceğiz” dedi.

‘Teklif 330’u geçerse AYM’ye gideceğiz’

Özel, gizli oylama dışında yapılması halinde AYM’ye başvuracaklarını belirtti: “Ortaya çıkan tüm ihlalleri, teknolojinin, hukukun, İçtüzüğün tanıdığı tüm olanakları kullanarak tespit edeceğiz ve bunu günü geldiğinde Anayasa Mahkemesine taşıyacağız. Eğer bu düzenleme açık, takip edilen oylarla, gözlemcilerle, baskıyla alenileştirilir ve 330’u geçerse Anayasa Mahkemesine gidip bu düzenlemenin denetlenmesini ve iptalini sağlayacağız.”

AYM kararını hatırlattı

AYM’nin 2010 yılında verdiği kararı hatırlatan CHP’li vekil şöyle konuştu: “Ben ihlalin ikinci turda olduğuna bakarım. Yapılan ihlalin aynı oylamada olmasına bakarım ve sayının sonucu etkileyecek olmasına bakarım’ diyor Anayasa Mahkemesi. O yüzden mesele ciddidir. Hem orada bu alenileştirmeye, gizli oyun açık gösterilmesine karşı çıkacağız, gerekirse de bunu Anayasa Mahkemesine götürmede zerre tereddüt etmeyiz. Çünkü mesele rejim meselesidir, Cumhuriyet meselesidir, ülkenin geleceği meselesidir.”

MHP’ye göre ‘tek adam’ tartışmalarının temeli ‘Erdoğan antipatisi’: Başkanlığa zaten karşıyız

Kurtulmuş’a göre erken seçim tartışması yanlış: Nisan başında referanduma gidilecek

Anayasa değişikliği referandumu en erken 26 Mart, en geç 16 Nisan’da

CHP’nin eylemine Meclis başkanı ‘yorumu’: Dikkat edin, Anayasa’yı devirmeyin

HDP’li Bilgen: Referandumda ‘Hayır’ oyu yüksek çıkarsa OHAL erken biter

Bakan Bozdağ ‘açık etti’: Artık muhafazakar kesim belirleyici olacak

‘Anayasa değişikliği halktan gizli yapılıyor’ diyen Kılıçdaroğlu: Bal gibi rejim değişikliği

‘Başkanlığa’ Akşener bakışı: Seçilen kişiyi öldürmeye mi niyetlisiniz kardeşim?

AKP’li Aktay’a göre erken seçim de ihtimal: Teklif geçmezse siyasi sarsıntıya yol açar

Erdoğan’a göre bu kez ‘konu ayrı’: Meclis işletilmezse erken seçim düşünülebilir

CHP’den ‘hodri meydan’: Rejim değişikliğine gitmektense hemen seçime gidelim

MHP’li Halaçoğlu da uyardı: Referandumdan ‘Evet’ çıksa da kasımda seçim var

CHP’li Altay’dan Bahçeli’ye: Saraya yaver olma arzusuyla yanıp tutuşuyor

Bahçeli’den sonra AKP’li Şentop: Anayasa teklifi geçmezse seçime mecburuz

Böyle buyurdu Bahçeli: Anayasa Meclis’ten geçmezse parlamento yenilenmeli

Yıldırım’ın ‘içi rahat’: Anayasa değişikliği maddeleriyle ilgili endişem yok

Meclis’te açık oy kullanan AKP’li Deligöz: AYM’den medet umanlar avucunu yalar

‘Başkanlık sistemi’ne geçerken: AKP’li vekiller Meclis’te gizli oy kullanmadı

Ankara Barosu’ndan vekillere çağrı: Egemenliği cumhurbaşkanına teslim etmeyin

‘Meclis kuşatma altında’: ‘Başkanlık teklifi’ne karşı eyleme gaz ve plastik mermiyle saldırı

AKP’lilerin ‘sahte imza’sına suç duyurusu: Anayasa görüşmelerinde önlem alın

Anayasa görüşmelerine beş kala: AKP’li vekiller oylamada ‘sahte imza’ verdi

Yıldırım’a göre AKP’de ‘anayasa firesi’ olmaz: Abdestimiz tam, namazımızdan şüphemiz yok

AKP’nin acelesi var: Anayasa teklifi dur durak bilmeden 28 gün görüşülecek

Madde madde kabul edilen yeni anayasa teklifi