Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Reina saldırganının ‘muhtemelen Uygur’ olduğunu yönündeki açıklaması nedeniyle özür bekleyen Uygurlara mektup yazdı: “Uygur kardeşlerimizi suçlamak, hiçbir hükümet yetkilisi gibi benim de aklımın ucundan dahi geçmez.”

Yılbaşı gecesi saat 01.15’te bir saldırgan uzun namlulu bir silahla Ortaköy semtindeki eğlence kulübünün önüne gelmiş, kapıdaki polis memuru ve güvenlik görevlilerini vurduktan sonra içeri girip rastgele ateş açarak çoğu yabancı 39 kişiyi öldürmüştü. Saldırıda dördü ağır 65 kişi de yaralanmıştı.
Reina saldırısını IŞİD üstlenirken, saldırganın Orta Asya kökenli olabileceği iddia edilmişti.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Reina saldırganının ‘muhtemelen’ Uygur olduğunu ifade etmişti.
Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk de kendilerinin zan altında bırakıldığına dikkati çekmiş, “Suçlu kişi vardır, suçlu millet yoktur” diyerek Kaynak’tan özür beklediklerini söylemişti.
‘Uygurları suçlamak aklımın ucundan geçmez’
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Uygur toplumuna hitaben bir mektup kaleme aldı.
Kaynak, mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’u katleden Mevlüt Mert Altıntaş’ın Türk olması nasıl 80 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını zan altında bırakmıyorsa, hiç şüphesiz eli kanlı bir katilin Uygur ya da Özbek kökenli olması da milyonlarca Uygur ve Özbek kardeşimizi zan altında bırakmaz. Ben, canlı yayında, hükümetin bir yetkilisi olarak o an elimizde bulunan bilgileri kamuoyuyla paylaştım. ‘Muhtemelen’ kelimesiyle de bu konuda henüz bir kesinlik olmadığını vurgulamış oldum. Uygur kardeşlerimizi suçlamak, hiçbir hükümet yetkilisi gibi benim de aklımın ucundan dahi geçmez.”
Doğu Türkistanlıların yayın organı Gökbayrak sitesi ve Uygurca yayın yapan RFA adlı radyoda da yayınlanan mektubunda Kaynak, Uygur toplumunun temsilcilerini Meclis’te ağırlamak istediğini de kaydetti.