Akif Beki: Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına dair kanunun gevşetilmesi ya da kaldırılmasının zamanı belki de geldi

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

 

Cemaat ile tarikatların şeffaflaştırılması ve denetlenmesinin yolları tartışılıyor. Tartışmayı kenarından köşesinden tutmuş biri olarak gelinen noktayı aktarıyorum.

İlahiyat camiasında tekke ve zaviyelerin kapatılması kanunu sorgulanıyor. Ama yasal statüye kavuşturulmalarının önünde yasal bir engel var, tekke ve zaviyeleri kapatan devrim kanunu. İşte önce onun kaldırılması gerektiği savunuluyor.

Devrim kanununa dokunmanın riskleri olmaz mı? İrtica paranoyasını istemeseniz de depreştirecek, karşı devrim duyarlılıklarını tetikleyecek, ‘laiklik elden gidiyor’cu eski rejim bekçilerini teyakkuza geçirecek bir adım.

Karanlıkta ve denetim dışı iş görmelerindense bırakalım dini yapılar gözümüzün önünde faaliyet göstersin. Bırakalım bir denetim mekanizmasına tabi olsunlar. Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına dair kanunun gevşetilmesi ya da kaldırılmasının zamanı belki de geldi. Getirip götüreceklerini neden soğukkanlı bir şekilde masaya yatıramayalım?

Akif Beki’nin yazısı