Sultanahmet saldırısındaki altı sanığa tahliye: Canlı bombayı hiç tanımadım

 

Sultanahmet Meydanı’nda 12 Ocak’ta bir IŞİD üyesinin kendini patlatmasıyla 12 turistin öldüğü canlı bomba saldırısına ilişkin davada altı sanık tahliye edildi.

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci celseye, 13 tutuklu sanık getirildi. Ayrıca Muhammet Handavi dahil beş tutuksuz sanık, Gaziantep Göç İdaresi’nden sesli ve görüntülü kayıt sistemiyle duruşmaya katıldı. Saldırıda yaralanan turist kafilesinin rehberi Sibel Şatıroğlu da duruşmaya ‘şikayetçi’ sıfatıyla katıldı.

‘Canlı bombayı tanımıyorum’

German football club scarves and red carnations are placed at the Obelisk of Theodosius, the scene of yesterday's suicide bomb attack at Sultanahmet square in Istanbul, Turkey January 13, 2016. A suicide bomber who killed himself and 10 tourists, most of them German, in Istanbul's historic heart had registered with Turkish immigration authorities but was not on any list of known militant suspects, Turkey's interior minister said on Wednesday. REUTERS/Murad Sezer

Sesli ve görüntülü kayıt sistemiyle ifadesi alınan sanıklar Mulham Almunkkel, Feras Douro, Majed Al Masrı ve İbrahim Lutfi suçlamaları reddetti.

IŞİD’le herhangi bir bağlantıları olmadığını savunan sanıklardan İbrahim Lütfi, “Silahlı terör örgütü IŞİD üyesi değilim. Herhangi bir irtibatım yoktur. Türkiye’ye yasal yollardan geldim, Suriye pasaportum ve kimliğim vardır. İstanbul’da Muhammet İsa ve Ebu Attar adlı şahıslardan kiraladığım ve benim gibi Suriyeli vatandaşların kaldığı binada kalıyordum” diye konuştu.

Canlı bombanın da aynı binada kaldığı sorulması üzerine sanık Lütfi, “Sabah işe gidip akşam dönüyordum. Binada kalan birkaç şahıs dışında sanıkların büyük bir kısmını tanımıyorum. Canlı bomba Fadli’yi bu adreste olay öncesinde görmemiştim. Onun bu adrese ne şekilde ve kimin vasıtasıyla gelip kaldığını bilmiyorum. Suçsuzum, beraatımı istiyorum” dedi.

‘Bizi takip mi ettiler, tesadüf mü?’

Man ties Schalke 04 German football scarf at Obelisk of Theodosius at Sultanahmet square in Istanbul

Saldırıda kendisi de yaralanan turist kafilesinin rehberi şikayetçi Sibel Şatıroğlu ise “Başımdan geçen bu elim hadiseyi birkaç kez anlatmak durumunda kaldım. Olayda hayatını kaybeden turist kafilesine rehberlik yapıyordum. Patlama neticesinde ben de hafif şekilde yaralandım. Şikayetçiyim” dedi.

Mahkeme Başkanı’nın davaya katılmak isteyip istemediğini sorması üzerine Şatıroğlu, “Bu olayı her an, halen yaşadığım için psikolojim hala bozuk. Bu etkileri taşıyorum, uzağında kalmak istiyorum. Katılmak istemiyorum. Merak ettiğim tek şey; bizi oraya kadar takip mi etmişler, yoksa tesadüf mü?” diye cevap verdi.

Daha sonra sanıklardan Ahmad Darviş’in Merter’de birlikte çalıştığı tekstil firmasından arkadaşları tanık olarak dinlendi.

Tanıklardan Sibel Yurdakoş, sanık Ahmad’in yaklaşık iki senedir aynı işyerinde çalıştığını belirterek “Tezgahtarlık yapıyordu. İngilizcesi de iyidir. Evlenmek istiyordu, bir kız buldum, kimlik işini halletsem gibi şeyler anlatıyordu. Bu nedenle birileriyle görüşüyordu. IŞİD ile ilgili bir ilgisini ne gördüm, ne duydum. Çok temiz bir insandır. Ailesiyle Bağcılar’da oturuyordu, evlerine gitmişliğimiz de vardır” dedi.

Darviş’in tanık olarak dinlenen nişanlısı Alloa Khantouman da nişanlısının evlilik hazırlıkları nedeniyle kimlik çıkartmak için bir ofisle çalıştığını, IŞİD ile hiçbir ilgisinin olmadığını belirtti.

Altı sanığa tahliye

Saldırıda kendini patlatan Nabil Fadlı
Saldırıda kendini patlatan Nabil Fadlı

Mahkeme heyeti, sanıklar Ahmad Darviş, Ali Alibrahem, Ehab Haidar, Omran Alibrahem, Zafer Alshal ve Zekeriya Derviş’in suç vasfının değişme ihtimali, tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak tahliyelerine karar verdi. Heyet ayrıca bu sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu. Heyet, sanık Ahmad Darviş’in telefon bilgilerinde ismi geçen Lokman adlı şahsın tespit edilerek tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Sanıklar Abdulrahman Faaiz Rashif Rashid, Atala Elhasan, Ayad Muner Saud Saud, Fevzi Muhammed Ali, Halil Derviş, Mohammed Khaled Hawaslı ve Omar Hallım Raheem Raheem’in tutukluluk hallerinin devamına karar veren heyet, duruşmayı, 1 Aralık tarihine bıraktı.

Sultanahmet’te hayatını kaybeden Almanların ailelerine ömür boyu ücretsiz tatil teklifi

Sultanahmet bombacısı Fadli, IŞİD mağduru gibi sığınma talebinde bulunmuş

Elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyormuş: Sultanahmet saldırganı parmak izi vermiş