Bir kez daha 'ifade özgürlüğü' dendi: Erdoğan'ın Axel Springer'e açtığı davaya ret

 

Alman mahkemesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya ve Avrupa’nın en büyük medya gruplarından Axel Springer’in yöneticisi Mathias Döpfner’e karşı ihtiyati tedbir kararı alınması talebiyle yaptığı başvuruyu bir kez daha reddetti.

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Başvuru, Döpfner’in komedyen Jan Böhmermann’ın ‘Erdoğan şiiri’ne verdiği destek üzerine yapılmıştı.

Döpfner, nisan ayında Welt am Sonntag gazetesinde yayınlanan açık mektubunda komedyen Böhmermann’la dayanışma içinde olduğunu ifade edip ‘şiire kahkahalarla güldüğünü ve komedyeni candan desteklediğini’ söylemişti.

Erdoğan, okuduğu şiirle kendisine hakaret eden komedyen Jan Böhmermann’a yazdığı mektupla açık destek veren Mathias Döpfner’e karşı Köln Asliye Mahkemesi’nde ihtiyati tedbir davası açmış, konuyu görüşen mahkeme, Döpfner’in açıklamalarını ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek davayı reddetmişti.

Erdoğan avukatı Ralf Höcker aracılığıyla, Köln Eyalet Yüksek Mahkemesi’ne itiraz hakkını kullanmıştı.

Mahkeme, bir alt mahkemenin Mayıs ayında verdiği ve Doepfner’in sözlerinin Almanya’da ifade özgürlüğü kanunlarının korunması altında olduğu yönündeki kararı onadı.

‘Arkasındayım’ demişti

Mathias Döpfner, Böhmermann’a verdiği destek nedeniyle kendisine karşı açılan dava hakkında yaptığı açıklamada pişmanlık duymadığını belirtmiş ve mektupta yazdığı her şeyin arkasında olduğunu söylemişti.

Almanya’nın en büyük medya devlerinden biri olan Axel Springer bünyesinde, ülkenin en çok satan gazetesi Bild ve Die Welt de var.

Alman mizahçılar Erdoğan’ın diplomasına da ‘el attı’: Geleceğin sertifikalı süper başkanı

Erdoğan bırakmıyor: Reddedilen Axel Springer davası üst mahkemeye taşınıyor

Erdoğan’ın Alman yönetici hakkındaki ‘tedbir’ talebi ifade özgürlüğüne tosladı

Erdoğan Alman mahkemelerini aşındırıyor: Axel Springer’in yöneticisi için de dava açtı

Alman komedyen Böhmermann Merkel’e çattı: Beni çayın yanında servis etti

Erdoğan’dan ‘belaltı’ şiir okuyan Alman komedyen için bir suç duyurusu daha

Merkel Erdoğan’ı kırmadı: Alman komedyene soruşturma açılmasına onay

Erdoğan’ın avukatı Alman sunucuya ceza kesmeye kararlı: Sonuna kadar gideceğiz

Erdoğan’ın suç duyurusunda bulunduğu Böhmermann’a Almanya’da destek var