Yeni Türkiye'nin yeni 'kültür insanları': UNESCO'nun parasıyla Hırvatistan tatili

 

UNESCO Uluslararası Tiyatro Enstitüsü, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Nejat Birecik ve İstanbul Devlet Tiyatroları Müdürü Zafer Kayaokay’ı, davet edildikleri organizasyonun hiçbir etkinliğine katılmadıkları ve dil bilmedikleri gerekçesiyle şikayet etti.

tiyatro festival sb
Kayaokay ve Birecik…

UNESCO Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Başkanı Zeljka Turcinovic’in imzasını taşıyan, açık ve ağır bir dilin kullanıldığı mektupta, iki ismin Hırvat Tiyatro Festivali’ne katılmak üzere davet edildikleri ve masraflarının karşılandığını aktarılıyor.

Sosyal medyada yayılan mektuba göre Birecik ve Kayaokay, oyunları ve seminerleri izlemek yerine, ‘dil bilmedikleri’ gerekçesiyle Türkiye büyükelçiliğine başvurup başkent Zagreb’i gezmek için rehber talep ettiler, etkinliklere de katılmadılar.

Fotoğraf: Twitter
Fotoğraf: Twitter

Ele güne karşı

Mektupta, festivalin yönetim kurulu üyeleri ve uluslararası konukların bu ‘üzücü’ duruma şahit olduklarını belirten Turcinovic, iki ismin Hırvatistan’a turistik amaçlarla gelmiş olmalarını ‘esefle’ karşıladığını belirterek, Türkiye devletinin itibarını zedelediklerini yetkililere rapor etti.

Turcinovic mektubu teyit etti

Gazeteci Dağhan Irak Twitter hesabından, mektubu kaleme alan Zeljka Turcinovic’e bir e-posta atıp doğrulama istediğini yazdı.

Turcinovic’in mektubun doğru olduğunu ve kendisi tarafından kaleme alındığını yazdığını aktaran Irak, Turcinovic’in kendisine yazdığı yanıtı da paylaştı.

Turcinovic Irak’a verdiği yanıtta, Devlet Tiyatroları yöneticilerinin kendilerinin ‘profesyonel bir yapılanma’ olmadığı konusundaki sözlerini de yalanladı. Turcinovic, 1994 yılından beri uluslararası alanda birçok çalışmanın içinde yer aldıklarını belirtti.

Kayaokay: Algı operasyonu

Söz konusu yazının gündem olmasının ardından Sözcü’den Gamze Kaya’ya konuşan Kayaokay, metnin ‘algı operasyonu’ olduğunu savunarak, oyunlara katıldıklarını ancak yeterince ağırlanmadıklarını söyledi: “Bu metin bir algı operasyonudur. Davete icabet etmiş, orada gereken ilgiyi görmediğimiz halde oyunlarına ve etkinliklerine katılmışızdır. Söylemlerin tümü yalandır.”

Metnin kurgulanmış olabileceğini öne süren Kayaokay, esas amacın Devlet Tiyatrosu’na çomak sokmak olduğunu belirtti: “Kırıldığımız halde katıldığımız bu etkinliğin üzerinden 13 ay geçmiş olmasına rağmen bu kadar saf bir Türkçe ile, içimizden biri tarafından yazılşmışçasına kurgulanmış bu metin ancak bir algı operasyonu ve provokasyon olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Tabiri caizse, Devlet Tiyatrosu’nun içine nasıl çomak sokarız diye düşünülmüş ve yazılmış bir yazıdır.”

Devlet Tiyatroları’nda grev var: 12 Aralık’ta perde açılmayacak

Eski Devlet Tiyatroları genel müdürü: AKP’nin sanat anlayışı Nazi zihniyetine benziyor

Kültür sanata TRT modeli öngören TÜSAK çıktı çıkalı camia çalkalanıyor; İstanbul Devlet Tiyatroları Müdürü de istifa etti