Yine mezhep 'vurgu'su: Bunlar Şia'yı geçmiş

Başbakan Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen Cemaati’ne yönelik 17 Aralık öfkesini dile getirirken, artık ‘klasikleşen mezhep gaf‘larından birine daha imza atarak Şiilere bakışını gözler önüne serdi: “Bunlar bir defa üç tane önemli hasleti var, takiye var, yalan var, iftira var, üçünün neticesi fitne var, fesat var, bunlar Şia’yı geçmiş vaziyette. Şia bunların eline su dökemez.”

24 TV’de Mustafa Karaalioğlu’na konuşan Erdoğan sözlerine, “Yalan hakeza, senin çok iyi tanıdığın arkadaşların bana bu yalanları söylediler. Biz onlara yalan söyleyecek insanlar değil diye düşündük, ama şimdi ağızıyla kuş tutsalar bitti” diye devam etti.

‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu işledi’

Bu sözler sosyal medyada tepki çekerken, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz Başbakan’ın Şia mezhebini ‘tahkir‘ ve ‘tezyif‘ ederek TCK’nın 216’ncı maddesinde yazılı olan “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçunu işlediğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz. (Fotoğraf: DHA)
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz. (Fotoğraf: DHA)

Özgündüz, “AKP hükümetinin başındaki kişi olan Recep Tayip Erdoğan 12 Mart 2013 tarihinde katıldığı bir televizyon programında mezhepçi, ayrıştırıcı, kindar ve kirli zihniyetini bir kez daha ortaya koyarak İslam dininin temel iki mezhebinden biri olan Şia mezhebini tahkir ve tezyif ederek TCK’nın 216’ncı maddesinde yazılı olan ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçunu işlemiştir” dedi.

Sünni olmayınca…

Bu sözler, Erdoğan’ın mezhep veya din vurgusu yaparak ilk tepki çekişi de değil. Başbakan, 11 Mayıs 2013’te düzenlenen Reyhanlı saldırısında hayatını kaybedenlerin mezhebine vurgu yaparak “Reyhanlı’da 53 Sünni vatandaşımız şehit edildi” demişti.

Erdoğan’ın, Haziran 2011’de seçim öncesi NTV’de kendisi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le kitaplar hakkında sarf ettiği “Bu kitaplar içerisinde ne Yahudiliğimiz, ne Ermeniliğimiz ne affedersiniz Rumluğumuz hiçbir şeyimiz kalmadı. Düşünebiliyor musunuz?” sözleri de tepki çekmişti.

Başbakan, belediye başkanlığı döneminde Karacaahmet’de Cemevi açma izni isteyen Alevilere de “Cemevi, Cümbüş evi, ne izni!” demişti…

Karaalioğlu’na ‘Cemaat’ azarı

Öte yandan, Erdoğan 24 TV’deki programda ‘Cemaat’ ifadesini kullanan Mustafa Karaalioğlu’na, “Bak bir defa şu Cemaat ifadesini kullanma. Örgüt var. Niye korkuyorsun. Örgüt var. Bir hareket olamaz. Örgüt var. Cemaat de diyemezsin…” diye çıkıştı.