DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan “Türkiye’de PKK’lı militan kalmadı” dedi.

Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Süreç ve kasım sonunda toplanması beklenen Milli Güvenlik Kurulu’yla (MGK) ilgili Bakırhan ANKA’nın aktardığına göre teyit ve tespit raporunun bir an önce açıklanması gerektiğini vurguladı:
* Türkiye’de PKK’lı militan kalmadı. Yine Erbil’deydik, orada Federe Kürdistan Bölgesi’nin yöneticileri, yetkilileri de vardı. Onların da aktardığına göre Türkiye’nin sınırında artık tehdit olabilecek hiçbir noktada örgüt kalmamış, kamplardan çekiliyorlar. Şimdi kampları boşalttıklarını söylüyorlar.
* Diğer tarafta bir iyi niyet var, adımlar var. Teyit ve tespit raporu tabii ki beklemek gerekiyor ama bunun hızlanması gerekiyor. Barış sürecinde bekletilecek bir şey değil. Orta Doğu’da yaşıyoruz. Dolayısıyla bir an önce bu iyi niyet adımları karşılığında teyit ve tespit raporunun da açıklanması gerekiyor.
‘İran’da da Kürt meselesinin müzakereyle çözülmesi gerekir’
* İran’da da Kürt meselesinin diyalog ve müzakereyle çözülmesi gerekir. Biz Bafıl Talabani’nin bize ilettiklerini burada da aktardık. Sanırım herhalde İran’la orada sadece PJAK değil, diğer Kürt güçleri arasında da bir görüşmenin başlayabileceği anlatıldı. Biz bu görüşmeyi olumlu buluyoruz, destekliyoruz.
* Sayın Devlet Bahçeli başta olmak üzere Türkiye iktidarı ve devleti de İran’da Kürtler ve İran devletinin olası kuracağı bir çözüm ve müzakere masasını bence desteklemelidir.
PKK’nın silah bırakma süreci
PKK lideri Abdullah Öcalan, 27 Şubat 2025’te ‘Barış ve Demokratik Toplum’ adını verdiği bir metinle PKK’ya silah bırakma çağrısı yaptı. Örgüt, 11 Temmuz 2025’te silah bıraktığını duyurdu, 30 örgüt üyesi Irak’ın Süleymaniye kentinde silahlarını bir varilde yaktı.
Süreç için Meclis’te kurulan ‘Milli Dayanışma Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun AKP, MHP ve DEM Partili üç üyesi, 24 Kasım 2025’te İmralı Cezaevi’nde Öcalan’la görüştü. Görüşmenin tutanakları, 23 Ocak 2026’da TBMM’nin sitesinden yayınlandı.
Komisyon, 18 Şubat’ta da sürece ilişkin ortak raporu kabul etti. Bunun ardından İmralı heyeti Öcalan’la birçok kez görüştü.
Meclis, 10 Ağustos’ta PKK’nın silah bırakması için 12 maddelik ‘Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun’u kabul etti. Kanun, 18 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlandı.
Yasa kapsamında yine süreç dört alt kuruldan oluşan Takip ve Değerlendirme Kurulu kuruldu.
O kurul, ilk kez 24 Ağustos’ta toplandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlık ettiği toplantıda şu isimler yer aldı: Adalet Bakanı Akın Gürlek, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hakkı Susmaz ve MGK Genel Sekreteri Okay Memiş.
DEM Parti İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan toplantıdan önce alt kurullar kurulacağını, Öcalan’ın da ‘silahsızlanma ve siyasallaşma kurulu’nda görev alacağını söyledi. Fakat aynı isimde bir kurul açıklanmadı. Alt kurullardan ‘Silahsızlanma ve Stratejik Koordinasyon Alt Komisyonu’nun ismi Buldan’ın işaret ettiğine benziyor.
27 Ağustos’ta da DEM Parti İmralı Heyeti’nden Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar, Öcalan’ın süreç için kurulan kurulda yer almasını beklediklerini belirtip “Önümüzdeki günlerde netleşmesini bekliyoruz” diye ekledi.
Bahçeli, 10 Ekim’de ‘siyasallaşma koordinatörlüğü görevinin Öcalan’ın hakkı olduğunu’ söyledi.
Anadolu Ajansı (AA), 12 Ekim’de PKK’nın Irak’ın kuzeyindeki Metina’nın Baze bölgesindeki dört barınma alanını boşalttığını yazdı. Bilgi, ‘güvenlik kaynakları’na dayandırıldı.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Neçirvan Barzani de 13 Ekim’de Kürt sorunu çözülürse Erdoğan’ın Nobel Barış Ödülü’nü hak edeceğini söyledi:
“Bahçeli hastanedeyken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dedim ki: ‘Dünya çok değişti; artık Kürtler Bahçeli iyileşsin diye dua ediyor’. İşte bu, değişimin ve bizim meseleye verdiğimiz ciddiyetin açık bir göstergesidir. Türkiye’de Kürt meselesini çözen kişi Nobel Barış Ödülü’nü hak eder; bu da birinci derecede Erdoğan için geçerlidir.”