Fatih Polat: Yargı eldiveni giydirilmiş faşizm 

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Silivri’deki İBB davası ve CHP’li başkan, yönetici ve çalışanlarının yargılandığı diğer davaları izlerken denk geldiğimiz Ali Ercan Akpolat’ı, Adalar Belediyesi ile ilgili mali inceleme başlatıldığı haberlerinin gündeme gelmesinin ardından Silivri’de İBB davasında görmüştük. Yaptığımız kısa konuşmada henüz sorunlu bir durum olmadığını ifade etmişti.

O kısa sohbette, Akpolat’ın, arkadaşlarının 15 aydır tutuklu yargılandıkları davalarda masumiyet karinesinin ayaklar altına alındığı uygulamalar sürerken, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘aklanın da gelin’ anlamına gelebilecek tavrından rahatsız olduğunu hissetmiştim.

Gözaltıların ardından Adalar Belediyesi tarafından yapılan açıklamadaki şu vurgu da CHP davalarının gelmiş olduğu aşamadan duyulan rahatsızlığı doğal bir ifadesi: “Hukuk devletinin temel ilkelerinden biri olan masumiyet karinesinin esas olduğunu kamuoyuna önemle hatırlatmak isteriz. Yargı makamlarının görev alanına ve bağımsızlığına saygı duymakla birlikte, sürecin adil, şeffaf ve hukukun evrensel ilkelerine uygun şekilde yürütülmesi en büyük beklentimizdir.”

Ancak gelinen aşamanın artık siyaseti dizayndan öte, iktidarın muhalefete yönelik yargı üzerinden sürdürdüğü bir ‘siyasal şiddet’ süreci olduğunu vurgulamak gerekiyor. En öz ifadesiyle, yargı eldiveni giydirilmiş faşizm. 

Fatih Polat’ın yazısı