'Rıza Sarraf öyle bir fotoğrafta yer almayı planladı, törene özellikle katıldı'

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ödül töreninde ihracat ödülünü Bakan Nihat Zeybekci ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan almasıyla gündeme oturan 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Rıza Sarraf’ın o fotoğrafta yer almak için özellikle törene geldiği öne sürüldü.

Kurtulmuş, TİM’i arayıp sitem etmiş

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

 

Hürriyet yazarı Vahap Munyar bugünkü köşesinde söz konusu fotoğrafın arka planını yazdı.

Munyar, TİM çatısı altındaki bir birlik başkanının “TİM yönetiminden Zarrab’ı arayıp, ‘Törene siz gelmeyin’ diyenler olmuş. Ancak anlaşılan o ki Zarrab, öyle bir fotoğrafta yer almayı planlamış, özellikle törene kendisi katılmış” dediğini aktardı.

TİM’in çatısı altındaki ihracatçı birliklerinden birinin başkanı olan bir başka işadamı ise, “Sarraf’a ödül verileceğini bilseydim, o karede yer almazdım” diyen bakan Numan Kurtulmuş’un tören sonrası TİM’i arayarak “O fotoğrafta yer almama yol açarak beni çok zor durumda bıraktınız” dediğini anlatmış.

‘Madem öyle geri çekilseymiş’

Munyar, TİM çatısı altındaki ihracatçıların ‘olaylı’ ödül fotoğrafına ilişkin fikir yürütmelerini de şöyle özetledi: “Törene katılanlardan biri anımsattı: Ödül alan şirketler ve temsilen kimin alacağı anons ediliyor. Numan Bey madem o kadar rahatsız oldu, ‘Zarrab’ adını duyduğu anda geri çekilip fotoğraf karesine girmeseydi. Törene katılanlardan bir başkası durum saptaması yaptı: Birincisi Numan Bey anons sırasında ismi duymamış olabilir. İkincisi, ben ismi duydum ama Zarrab sahneye çıktığında tanımakta zorlandım. Çok kilo vermiş.”

Munyar, iş insanlarıyla yaptığı görüşmeye yer verdiği yazısını da şu yorumla sonlandırdı:

“Zeybekci zaten, ‘Vicdanen rahatım, ilk kez törende gördüm’ savunmasıyla Zarrab’ın ödül almasını yadırgamadığını ortaya koyuyor… O karede yer aldıktan sonra rahatsızlığını ‘yüksek sesle’ göstermeye çalışan Kurtulmuş’u merak ediyorum… Zarrab sahneye çıktığında durumu fark etseydi, o an kenara çekilip ‘Ben bu karede yer almam’ diyebilir miydi?”

Abdülkadir Selvi, ‘Milletle dalga geçmeyin’ dedi: Oldu olacak Rıza Sarraf’ın heykelini dikin

‘Günah çıkarma’ sırası ihracatçılarda: Ödül Sarraf’a değil firmaya verilmiş!

Yeni Akit yazarı ‘şampiyon’ Sarraf’ın ‘önüne yattı’: İtiraz edene ‘Hoştun ordan’ derim

Sarraf’ın ‘şampiyonluğu’nun şifreleri: İthalat bedelini altınla ödeyene ihracat ödülü

Numan Kurtulmuş ‘çok üzülmüş’: Sarraf’a ödül verileceğini bilseydim, o karede yer almazdım

Bakan Zeybekci Rıza Sarraf’ı ‘çıkaramamış’: Dün ilk kez gördüm, simaen de bilmem

İşte gerçek şampiyon! Sarraf ‘yılın ihracatçısı’ seçildi, ödülünü Başbakan Yardımcısı verdi