'Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri ekimde askıya alınabilir'

Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerinin, ‘Başbakan Tayyip Erdoğan’ın otoriterleştiği‘ yönündeki kaygılar nedeniyle sonbaharda askıya alınacağı iddia edildi. Avrupa Parlamentosu’nun İngiliz üyelerinden Andrew Duff, “Şu anda gerçek bir katılım süreci varmış gibi yapmak maskaralıktan başka bir şey değil. (Süreç) Sonbaharda askıya alınmazsa sürpriz olur” dedi.

5 Mart’ta oylama var

Times'a göre, Erdoğan 'giderek otoriterleşiyor'.
Times’a göre, Erdoğan ‘giderek otoriterleşiyor’.

İngiliz gazetesi The Times’ın haberine göre, AB Dışişleri Bakanları Konseyi 5 Mart’ta Türkiye’ye ilişkin bir değişiklik önergesini oylayacak; önergede, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’ndan, ‘Türkiye için tam üyelik dışında bir alternatifin en azından orta vadede daha uygun olup olmadığını‘ değerlendirmeleri isteniyor.

‘Erdoğan ortadan kayboluncaya kadar’

The Times’a konuşan Duff da ,”Bence Türkiye Kopenhag kriterlerini, bizim bir sonuca varmamızı sağlayacak kadar uzun bir süre ve derecede ihlal etti” dedi. Duff, Avrupa Komisyonu üyelerinin atanacağı ekim ayında katılım sürecinin askıya alınabileceğini söyledi. Geçmişte Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği destekle dikkat çeken Duff, Avrupa Parlamentosu’nda ‘Türkiye fobisi‘ olan vekillere Ankara’nın eski destekçilerinin katıldığını belirterek, ‘Erdoğan ortadan kayboluncaya ya da AKP içindeki ılımlılar tarafından sınırlandırılıncaya kadar müzakerelerin durdurulması çağrısının‘ yükseldiğini belirtti.

MİT ve HSYK yasaları etkiledi

Times gazetesi bu gelişmelere gerekçe olarak ‘Erdoğan’ın otokratik yönetime kaymaya başladığına dair kaygıları‘ gösterdi. Bu endişelerin MİT ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasalarından kaynaklandığını yazan gazete, Müzakereleri sonlandırma baskısı Ankara’nın Batılı müttefiklerinin, özgürlükleri kısıtlayan ve Erdoğan’a yeni yetkiler veren yasal düzenlemelere karşı kaygılarını ifade etmeye başladığı bir döneme rastlıyor” ifadesini kullandı.

(Kaynak: BBC Türkçe)