Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Af söz konusu değil” dedi.

Tunç, AKP TBMM grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
‘Cezaevlerindekilere afla ilgili’ bir soru üzerine adalet bakanı şunları söyledi:
* Af söz konusu değil. Kamuoyunda tartışılan, özellikle basına yansıyan, 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezaevinde bulunanlar ve denetimli serbestliğine beş yıl kalanlarla ilgili Covid izni çıkmıştı.
* Şu anda konuşulan konu da şu, 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezaevinde bulunmayan ancak cezaevinde bulunanlardan önce suç işleyen, suç tarihi itibarıyla daha önce suçu işlediği halde bu yasadan yararlanamayanlarla ilgili bir talep var.
* Bu talebin değerlendirilmesi TBMM’ye ait. Af söz konusu değil.
‘Bu kanun, köpeklerin katledilmesi kanunu değil’
Sokak köpekleriyle ilgili bir soru üzerineyse Tunç, sahipsiz hayvanlar için düzenlemeler içeren kanunda bazı kurum ve kuruluşlara, büyükşehir, il ve ilçe belediyelerine ve nüfusu 25 bini aşan belediyelere düşen görev ve sorumlulukların olduğunu hatırlattı.
Büyükşehir belediyelerinin barınaklar için bütçe gelirlerinin binde 3’ünü diğer belediyelerinse binde 5’ini ayırmak zorunda olduğunu vurgulayan adalet bakanı şöyle konuştu:
* Bu kanun, köpeklerin katledilmesi kanunu değil. Kanun, köpeklerin, başıboş hayvanların sokaklarda düzensiz bir şekilde gezmemesi, onların sağlıkları açısından da korunması, aşılanması, kısırlaştırılması ve düzenli şekilde barınaklarda barındırılması için çıkarıldı.
* 2024 gelir bütçelerinde bu kaynağı ayıran, ayırmayan belediyelerin özellikle araştırılması gerekir. Ayırmaları lazım. Binde 3 demek, 100 milyarlık gelir bütçesi olan bir büyükşehir belediyesi için bir kaynak demek. Bu da köpeklerimiz için çok sayıda barınak demek ve bu konunun çözümü demek.