İngiltere’de yaşanan muazzam değişim, Türkiye’de de en geç 2028’de hemen hemen aynen tekrar edecek; bir yandan CHP ülke çapında ezici bir zafer kazanıp Meclis’te tek başına çoğunluk elde edecek, bir yandan da CHP’nin üç muhtemel adayından biri daha ilk turda yüzde 50’yi aşarak Cumhurbaşkanı seçilecek.
Türkiye ile benzerlik şu: Aslında İşçi Partisi bundan 5 yıl önceki seçimi de kazanabilirdi, çünkü Muhafazakar Parti olabilecek en zayıf konumundaydı, başında Boris Johnson gibi komik bir lider vardı. Ama İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn seçmene gereken güveni vermiyordu.
Türkiye’de de seçmen 2023 yılında Tayyip Erdoğan ve Ak Parti’den vazgeçmeye hazırdı ama CHP’nin başında ve seçimde Tayyip Erdoğan’ın karşısında Kemal Kılıçdaroğlu vardı. Seçmen, ‘Kılıçdaroğlu geleceğine Erdoğan’la 5 yıl daha geçiririm’ dedi, iki kötü arasından kendisine göre daha az kötü olduğunu düşündüğü adayı tercih etti.
İngiltere’de tanık olduğumuz şey, anti popülist bir siyasi değişim dalgası. Türkiye’de tanık olacağımız şey de bu olacak. CHP’nin 2028’e giderken dikkate alması gereken şey bu bence.