ABD Hamas'ı ateşkesi geciktirmekle suçladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’de ateşkesin gecikmesinde Hamas’ı sorumlu tuttu.

Fotoğraf: AA

Gazze’de aylardır süren ağır saldırılar sürüyor. Çok sayıda ateşkes girişimi sonuçsuz kaldı.

Amerika’nın Sesi Türkçe’nin haberine göre Mısır’da Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’yle görüştükten sonra konuşan Blinken, ateşkes önerisini kabul etmeyen tek tarafın Hamas olduğunu savundu.

Blinken’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Gazze’deki Filistinliler’in korkunç acılarını dindirmek istiyorsanız Hamas’a ‘Evet’ demesi için baskı yapın. Tüm rehinelerin evlerine dönmesini istiyorsanız, Hamas’a ‘Evet’ demesi için baskı yapın. İsrailliler’i ve Filistinliler’i daha kalıcı bir barış ve güvenlik yoluna sokmak istiyorsanız, Hamas’a ‘Evet’ demesi için baskı yapın.”

Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri, Blinken’ın açıklamasını ‘Gazze’de yürütülen soykırıma kılıf’ sayarak tepki gösterdi.

Taraflar ne diyor?

ABD yönetimi ateşkes önerisinin aşamalı bir ateşkes öngördüğünü ve nihayetinde savaşı kalıcı olarak sona erdireceğini kaydediyor.

İsrail Hamas yenilgiye uğratılana kadar çatışmaların sadece geçici olarak duraklamasını kabul ediyor.

Hamas da savaşın sona ereceğine dair garanti verilmeden ateşkesi kabul etmeyeceğini vurguluyor.

Biden İsrail’in üç aşamalı ateşkes önerisini duyurdu